Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Manchester United převezme po reprezentačních povinnostech Van Gaal

Sport

  15:23
MANCHESTER/PRAHA - Novým trenérem fotbalistů Manchesteru United se podle očekávání stane Louis van Gaal. Nástupce Davida Moyese podepsal se slavným klubem tříletou smlouvu. Mužstva se ujme po mistrovství světa, na kterém vede Nizozemsko. Asistentem byl jmenován Ryan Giggs.

Kouč Bayernu Louis van Gaal. foto: Reuters

"V Lousi van Gaalovi získal Manchester United prvotřídního trenéra. Ve své kariéře dostáhl skvělých úspěchů a my věříme, že v tom bude pokračovat i u nás," řekl viceprezident klubu Ed Woodward.

Dvaašedesátiletý kouč na klubové úrovni naposled vedl Bayern Mnichov, ale během jara 2011 byl kvůli neuspokojivým výsledkům i výkonům odvolán. Po Euru 2012, kde Nizozemci nepostoupili ze skupiny, převzal národní tým po Bertu van Marwijkovi.

Angažmá u nizozemské reprezentace ukončí po světovém šampionátu, který v Brazílii začíná za pár dní.

"Vždycky jsem si přál trénovat v Premier League a zvláš v Manchestetu United. Je to největší klub na světě a já jsem hrdý, že si vybrali mě. Klub i já máme velké ambice a věřím, že společně budeme psát historii," prohlásil Van Gaal pro klubový web.

Jeho asistentem se stal Ryan Giggs. Velšský záložník nastupoval za první tým United už v roce 1990, kariéru ukončil teprve letos, kdy sezonu dokončil jako hrající kouč. V průběhu jara nahradil Moeyes, který u týmu kvůli špatným výsledkům nevydržel ani jednu sezonu.

Další spolupracovníky si Van Gaal přivedl z Nizozemska, trenéra brankářů Frans Hoeka a Marcela Bouta.

"Jsem nadšený, že dostávám takovou šanci. Louis van Gaal je trenér světové třídy a vím, že se od něj hodně naučím," řekl Giggs.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...