Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Nic nového. Při volbě pořadatelství se ve FIFA uplácelo už před 20 lety‘

Vladimír Putin

  11:54
NEW YORK - Další příspěvek ke skandálu v souvislosti s Mezinárodní fotbalovou federací FIFA: americké úřady odtajnily zápis ze slyšení u newyorského federálního soudu, při němž se v roce 2013 někdejší dlouholetý člen výkonného výboru FIFA Chuck Blazer přiznal k vydírání a úplatkářství.

Prezident světové fotbalové federace Sepp Blatter (vpravo) a dlouholetý člen výkonného výboru FIFA Chuck Blazer na archivním snímu z roku 2005. foto: Reuters

Vážně nemocný funkcionář mimo jiné potvrdil, že on a další členové FIFA dostali zaplaceno za hlasy pro Jižní Afriku ve volbách dějiště mistrovství světa 2010, korupce podle něho provázela i volby pořadatele MS 1998 a týkala se i dalších turnajů.

„Mimo jiné jsem se zhruba v roce 1992 dohodl s dalšími osobami na přijetí úplatků v souvislosti s výběrem hostitelské země pro světový šampionát 1998,“ řekl Blazer v listopadu 2013 soudci Raymondu Deariemu při uzavřeném slyšení u federálního soudu v Brooklynu.

Žádná konkrétní jména se v částečně začerněném protokolu neobjevila. Šampionát 1998 nakonec získala Francie, podle dalších dokumentů amerických vyšetřovatelů ale tehdy uplácel protikandidát Maroko.

Bez udání jmen Blazer dále potvrdil, že v letech 2004 až 2011 přijímal spolu s dalšími funkcionáři úplatky v souvislosti s volbou pořadatele MS 2010. Z dalších souvislostí vyplývá, že společníkem, který spolu s ním inkasoval peníze od JAR, by měl být bývalý místopředseda FIFA Jack Warner z Trinidadu a Tobaga, který byl v letech 1990 až 2011 šéfem severoamerické fotbalové konfederace CONCACAF.

Austrálie vyšetřuje okolnosti kandidary MS 2002

Do vyšetřování korupce ve FIFA se zapojila i australská policie, která prověřuje okolnosti neúspěšné kandidatury Austrálie na pořádání MS 2022. Organizační výbor převedl 500 000 dolarů na konto konfederace Severní a Střední Ameriky CONCACAF, peníze podle šéfa australského fotbalu Franka Lowryho tehdejší předseda CONCACAF Jack Warner zpronevěřil.

Lowry transakci obhajuje s tím, že šlo o příspěvek na vybudování špičkového sportovního centra a nikoliv o úplatek. „Vedli jsme čistou kampaň. Vím, že někteří jiní ne, a všechny informace, které mám, jsem sdělil úřadům. Včetně Michaela Garcii, jenž dva roky vyšetřoval volby MS 2022,“ uvedl Lowry v otevřeném dopise.

Austrálie utratila za kampaň 40 milionů dolarů. Ve volbách pořadatele MS 2022, které v prosinci 2010 vyhrál Katar, ale získala jen jediný hlas.

Jakmile prý Lowry zjistil, že Warner peníze z fondu zneužil, začal usilovat o jejich navrácení. „Požádali jsme CONCACAF, aby nám peníze poukázali zpět, protože nebyly využity na zamýšlený účel. FIFA nám doporučila, abychom počkali, dokud neskončí vyšetřování. A to stále probíhá,“ uvedl Lowry s tím, že Austrálie přispěla na projekt Centre of Excellence na Trinidadu menší částkou, než byly požadované čtyři miliony dolarů.

Warner, který je jedním ze 14 obviněných v současném korupčním skandálu FIFA, dnes navíc v zaplaceném půlhodinovém televizním projevu oznámil, že FIFA v roce 2010 sponzorovala před trinidadskými volbami jeho politickou stranu. 

Jihoafrická republika poukázala na konto FIFA deset milionů dolarů, o nichž nyní tvrdí, že šlo o příspěvek na rozvoj fotbalu v Karibiku. Generální sekretář Jérome Valcke údajně částku dál přeposlal na účet, ke kterému měl přístup Warner. Obvinění z podílu na korupci ale Valcke odmítá a autorizaci transakce už dříve popřel s tím, že k něčemu takovému neměl oprávnění. Převod podle něho schválil tehdejší místopředseda FIFA Julio Grondona, jenž v roce 2014 zemřel.

Blazer, jenž působil ve výkonném výboru FIFA v letech 1997 až 2013 a byl generálním sekretářem CONCACAF v letech 1990 až 2011, rovněž přiznal, že přijal nelegální provize i v souvislosti s pěti ročníky vrcholného podniku CONCACAF - Zlatého poháru.

Některé detaily z jeho výpovědi zveřejnily americké úřady už minulý týden, kdy obvinily 14 lidí, z toho devět funkcionářů FIFA, z úplatkářství a dalších finančních deliktů. Sedm z nich bylo před kongresem FIFA v Curychu zatčeno a nyní ve vazbě čekají na případné vydání do USA.

V souvislosti s aférou odstoupil v úterý, čtyři dny po svém znovuzvolení, předseda FIFA Sepp Blatter. Ačkoliv zatím nebyl z ničeho obviněn, podle některých informací ho FBI rovněž vyšetřuje. Dále se prověřují i volby pořadatelů MS 2018 a 2022, které vyhrálo Rusko a Katar.

„Spolupráce s FIFA pokračuje. A co je nejdůležitější, Rusko také pokračuje v přípravách na pořádání mistrovství světa 2018,“ citovala agentura Reuters Dmitrije Peskova, mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina.

Blazer, jenž trpí rakovinou střev, s americkými vyšetřovateli údajně spolupracuje od roku 2011. Soud ho v roce 2013 po přiznání viny nechal na svobodě na kauci deset milionů dolarů. Momentálně je Blazer hospitalizován a údajně není schopen se k případu dál vyjadřovat, protože je napojen na plicní ventilaci.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!