Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Obří koncert zahájil první fotbalové mistrovství světa v Africe

Sport

  23:07
JOHANNESBURG - Obří koncert dnes v Johannesburgu obstaral předehru pátečního zahájení mistrovství světa ve fotbale, které se poprvé v historii koná v Africe. Největšími hvězdami byly zpěvačky Shakira, Alicia Keysová a americká hiphopová kapela Black Eyed Peas, vystoupila také řada afrických interpretů. Shakira na závěr zazpívala oficiální hymnu šampionátu "Waka Waka".

Black Eyed Peas. foto: Reuters

Koncert na zaplněném třicetitisícovém stadionu v Sowetu začal společnou zdravicí jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy a předsedy FIFA Josepha Blattera. Na jevišti se objevili také někteří slavní fotbalisté minulých let.

K divákům promluvil i jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, nositel Nobelovy ceny za mír, oblečený stejně jako řada fanoušků v národních barvách."Afrika je kolébkou lidstva, takže vítejte doma," přivítal Tutu fotbalové příznivce z celého světa.

Výtěžek z akce připadne charitativní kampani 20 Centres for 2010, v jejímž rámci by mělo být v Africe vystavěno 20 veřejných zdravotních středisek.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...