Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Obří stadion Maracaná zavírá brány. Jen dočasně

Sport

  14:30
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Slovo Maracaná vzbuzuje u sportovních fanoušků takřka posvátnou úctu. Právě tento název nese brazilský národní fotbalový stadion, který je mnohými považován za Mekku celého jihoamerického fotbalu.

Na Maracana vjely bagry foto: ČTK

Rozhodující utkání mistrovství světa v roce 1950, ve kterém se mužstvo Brazílie střetlo s Uruguayí, zde sledovalo neuvěřitelných 199 854 diváků. Obří budova stojící v brazilské metropoli Rio de Janeiro bavila fotbalem dlouhých šedesát let. Teď se ale kvůli rozsáhlé rekonstrukci na tři roky uzavře.

Nejtěžší porážka v historii
Když Brazílie usilovala o pořádání fotbalového mistrovství světa 1950, dostala jedinou podmínku: postavit stadion, díky kterému se tento šampionát zapíše do historie. To se díky rekordní návštěvě závěrečného zápasu sice povedlo, domácí výběr v něm ale podlehl Uruguayi 1:2, a přišel tak o mistrovský titul.

Pro Brazilce znamenala tato prohra obrovskou frustraci – od té doby se každý propadák jejich reprezentace označuje pojmem "maracanazo". "Jen tři osoby dokázaly jediným pohybem utišit stadion Maracaná. Frank Sinatra, papež Jan Pavel II. a já," tvrdil ještě po letech střelec vítězného gólu Alcides Ghiggia.

Z deprese pomohl celé zemi až legendární Pelé, který v roce 1958 dovedl Brazílii k vysněnému titulu světových šampionů, což zopakoval i v letech 1962 a 1970. Nejlepší fotbalista všech dob ale na Maracaná nehájil jen barvy národního týmu. Jelikož zde svá domácí utkání postupně začaly hrát kluby Botafogo, Flamengo, Fluminense a Vasco da Gama, objevoval se v dresu FC Santos na stadionu v rámci brazilské ligy celkem často.

Přesně 16. listopadu 1969 tu dokonce vstřelil jubilejní tisící gól kariéry. Na stadionu Maracaná svedli s domácí reprezentací několik soubojů i fotbalisté Československa. Ten asi nejslavnější v červnu 1966 před 88 tisíci diváků vyhrála Brazílie 2:1. Debutanta Iva Viktora překonal dvakrát právě Pelé.

To vše nelze zapomenout. Brazilští fanoušci si také svého stadionu, jehož kapacita je už řadu let "pouhých 83 000 diváků", patřičně váží. Svědčí o tom i události z letošního dubna, kdy Rio de Janeiro zasáhly záplavy. Město kromě obvyklých záchranných týmů, které pomáhaly lidem, vyslalo také speciální jednotky, jež měly za úkol minimalizovat škody na Maracaná.

Začátek přestavby, jež má stadion připravit na fotbalové MS 2014 i olympijské hry o dva roky později, se oproti původnímu plánu opozdil o více než půl roku. Koncem srpna se začaly odstraňovat sedačky a do dolních ochozů vjely těžké stroje. Nedělní duel mezi týmy Flamenga a FC Santos byl před rekonstrukcí poslední.
Až bude stadion znovu otevřen, pojme devadesát tisíc diváků. A Brazilci doufají, že na něm konečně oslaví i titul mistrů světa.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!