Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Očima experta: Kostarika hraje na hraně obětování, říká Hašek

Sport

  8:00
PRAHA - Skončily osmifinálové zápasy a musím říct, že všechny byly nesmírně vyrovnané. Předpokládám, že to tak bude i nadále. V téhle fázi mistrovství už opravdu rozhoduje hlavně štěstí. Svoji roli může trošku sehrát i kondice. Třeba Němci ji mají excelentní a Američané ještě lepší. U nich mě mrzelo, že se s šampionátem rozloučili.

Ivan Hašek prý plánoval pobýt v čele Českomoravského fotbalového svazu pouze polovinu funkčního období již před dvěma lety, kdy úspěšně kandidoval. foto: © ČTKČeská pozice

Je pravda, že utkání malinko ztratila na kvalitě, což je dané větší taktickou svázaností jednotlivých celků ve vyřazovací části. Ve skupině se hrálo více otevřeně, tam totiž o nic nešlo. Ale nyní rozhoduje každé zaváhání.

Teď už se i mažou rozdíly mezi outsidery a favority. To vše jde stranou. Kdo se totiž na mistrovství dostal, tak už jen to o něčem svědčí. Kvalitu má každý tým, podle mého názoru už může vyhrát opravdu kdokoliv.

Ivan Hašek

Autor trénoval českou reprezentaci, byl šéfem českého fotbalu, od července bude koučovat tým Katar SC.

Já pořád věřím Francii. A to nejen proto, že jim přeji úspěch. Když ve čtvrtfinále porazí Německo, tak mají velkou šanci na celkové vítězství. Už teď hrají výborně, jsou v pohodě a je to z nich hrozně moc cítit.

Čím dál více mě překvapuje také Kostarika. To je mužstvo, které hraje na hranici sebeobětování. Hráči jsou dynamičtí a obětaví, to se opravdu jen tak nevidí.

Co se týče Brazilců, tak zatím nevím, co si o nich pořádně myslet. Hrají až příliš na individuality, místo aby vsadili na týmové pojetí. I když na druhou stranu je může kritika z médií semknout. Je na ně obrovský tlak, ale pokud stále postupují dál, tak jim to může dodávat sílu.

Důležité je, jakou si navodí atmosféru uvnitř týmu. Vůdčí úlohu má v tomto směru samozřejmě trenér. Od něj se odvíjí, jak bude mužstvo psychicky odolné. V těchto zápasech je to možná nejdůležitější faktor, co čtu, tak pár hráčů mělo třeba odlišné názory než trenér. A to moc nedělá dobrotu.

Hodně se mluvilo o Robbenovi a jeho pádu v šestnáctce, po kterém Nizozemci kopali penaltu a postoupili. Přiznám se, že Nizozemce nemusím.

Robben je vynikající fotbalista, ale tu situaci určitě přihrál. Je to škoda, v zápase jinak patřil k nejlepším a tvořil útočné akce. Tímhle si sám sobě zbytečně ublížil, i když to nakonec bylo pro jeho mužstvo dobře. Ale nelíbí se mi to.

Akorát mě trošku vadí, že dostal Suárez nesmyslně vysoký trest a celá situace se posuzovala na videu. On přitom utkání žádným výrazným způsobem neovlivnil.

Jsem fanouškem gólové technologie i videa, ale mělo by mít o dost větší uplatnění. Třeba právě při sporných situacích ve vápně, kde by se mohla přerušit hra a sudí u videa by hned rozhodl, jestli by se pískala penalta, nebo ne.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!