130 let
Karel Brückner

Karel Brückner | foto: AFP

Odborníci: Venku si Brücknera váží víc než doma

Sport
  •   15:11
PRAHA - Doma není nikdo prorokem - tak lze shrnout první reakce českých fotbalových expertů na nečekanou informaci, že trenér Karel Brückner povede rakouský národní tým. Brücknerův nedávný asistent a nynější hlavní kouč českého reprezentace Petr Rada toho o plánech svého dřívějšího šéfa mnoho nevěděl, ale zase tak moc překvapen nebyl.

 "Je vidět, že Rakušané mají dobrý přehled i v zahraničí a stáli o
trenéra, který je zase posune o něco výš," řekl Rada.


K šéfovi teplického klubu Františku Hrdličkovi, který je členem výkonného výboru, se informace donesla již před dvěma týdny. "V kuloárech se mluvilo o tom, že trenér Brückner má nabídku ze zahraničí, a já mu to jen přeji. Ukázalo se, že kvalitních trenérů si v zahraničí váží, jen v Čechách to moc nedokážeme," konstatoval s povzdechem Hrdlička.


Místopředseda svazu a šéf olomoucké Sigmy Jiří Kubíček si přál, aby Brückner pokračoval u české reprezentace, třeba na omezenou dobu. "Mrzí mě, že takový trenér nepokračuje u nás a nebude ani předsedou trenérské rady. Strašně moc mu to ale přeji. Již dříve jsem říkal, že teprve až skončí, tak my pochopíme, jak to byl velký trenér," řekl Kubíček, podle kterého měl Brückner nabídky také ze Slovenska a z Japonska. Také další svazový místopředseda Jaroslav Vacek prý věděl, že Brückner figuruje mezi největšími adepty na trenéra rakouského týmu. "Doneslo se to k nám už v Seefeldu, ale to byl stále jen jeden z kandidátů. Dnešní zpráva je ale vynikající. Trenérovi to moc přeju, je to i ocenění celého českého
fotbalu," řekl Vacek.


Brněnský trenér Petr Uličný byl překvapen, ale svému příteli nové angažmá moc přeje. "Pro mě je to bomba, hrozně moc mu to přeju. Je to i pro mě osobně velmi překvapivá zpráva. Od skončení mistrovství Evropy jsem s ním nemluvil, takže jsem o ničem vůbec nevěděl," řekl Uličný. "Znamená to, že se Rakušané dostanou na MS a Karel bude jejich nejslavnější trenér. Můžete se vsadit, že pojedou na mistrovství, protože je o třídu lepší než jejich předchozí kouč," mínil Uličný, podle kterého bude olomouckému stratégovi svědčit i to, že to do Vídně nemá daleko.


Také Vlastimil Petržela je přesvědčen, že Brückner v novém angažmá uspěje. "Udělalo mi to radost. Až takové překvapení to pro mě není. Jestli je Karel spokojený, tak proč by nechtěl jít znovu trénovat, navíc bude vydělávat peníze," míní uvedl bývalý kouč Petrohradu. Podle něj má Brückner na to, aby se znovu prosadil. "Karel je velice kvalitní trenér a má jim co dát. Netroufám si sice tvrdit, jestli pozvedne rakouskou reprezentaci, protože bude záležet i na tom, jak si bude rozumět s hráči. Myslím, že to bude mít ale daleko těžší než u českého týmu, protože tamní reprezentace je níže, trénování v zahraničí je všeobecně velice těžké. Ale já Karlovi prostě věřím, že to zvládne," tvrdí kouč, který Brücknerova rozhodnutí během jeho působení u reprezentace často kritizoval.

Autor: ČTK