Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Odcházím.‘ Platini rezignuje na post šéfa UEFA, trest mu snížili na čtyři roky

Sport

  12:00
PRAHA - Místo šestiletého zákazu působení ve fotbale trest na čtyři roky. Michel Platini uspěl s odvoláním u sportovní arbitráže CAS v Lausanne jen částečně. Vzápětí prostřednictvím svého právníka oznámil, že rezignuje na post předsedy Evropské fotbalové unie (UEFA).

Šéf UEFA Michel Platini. foto: Reuters

„Michel Platini oznamuje, že na příštím kongresu UEFA rezignuje na svou funkci,“ uvedli právníci francouzského funkcionáře v oficiálním prohlášení.

Revoluce i bez Platiniho. Šéfové fotbalu už nechtěli odkládat neodkladatelné

Někdejší francouzský reprezentant byl potrestán za to, že v roce 2011 obdržel od tehdejšího šéfa FIFA Seppa Blattera bez jakéhokoli dokladu dva miliony franků (zhruba 50 milionů korun).

Na šest let byl suspendován také Blatter, který stejně jako Platini tvrdí, že šlo o odměnu za poradenskou činnost na základě ústní dohody. Také on se odvolal k arbitrážnímu soudu a jeho případ by měl CAS projednávat v pozdějším termínu.

Platini kvůli zákazu už sedm měsíců funkci šéfa evropského fotbalu nevykonává. Teď se pozice vzdá i oficiálně.

UEFA nyní začne hledat nového lídra. Zástupci jednotlivích asociací se sejdou příští týden na mimořádném kongresu v Basileji, kde se ve středu 18. května hraje finále Evropské ligy, a dohodnou se na dalším postupu.

Faktickou hlavou UEFA je nyní Ángel Mariía Villar, dosavadní viceprezident ze Španělska.

Chronologie Blatterovy a Platiniho kauzy:

25. září 2015 - Platini vypovídal před švýcarskou prokuraturou ohledně podezřelé částky dvou milionů švýcarských franků, kterou dostal v roce 2011 od FIFA. Podle Platiniho i Blattera šlo o část platby za jeho práci pro světovou federaci z let 1999 až 2002, kdy byl Platini Blatterovým poradcem.

8. října 2015 - Etická komise FIFA pozastavila Platinimu, jenž byl dlouho největším favoritem na post nového předsedy FIFA, i Blatterovi na 90 dní výkon funkce.

10. října 2015 - Platini se proti trestu odvolal.

15. října 2015 - Všech 54 členských zemí UEFA podpořilo suspendovaného Platiniho na mimořádném zasedání v Nyonu. Zároveň vyšlo najevo, že Platini měl s Blatterem ohledně částky pouze ústní dohodu, nikoli písemný doklad, což bylo v souladu se švýcarským právem.

26. října 2015 - V souvislosti s Platiniho skandálem vyjádřil výkonný výbor UEFA na poslední chvíli plnou podporu ke kandidatuře na předsedu FIFA svému generálnímu sekretáři Giannimu Infantinovi. Ten byl nakonec v únoru zvolen novým předsedou FIFA.

18. listopadu 2015 - FIFA zamítla Platiniho odvolání proti suspendaci.

20. listopadu 2015 - Platini se kvůli zákazu působení ve fotbale obrátil na mezinárodní arbitráž CAS.

21. prosince 2015 - Etická komise FIFA potrestala Blattera a Platiniho osmiletým zákazem působení ve fotbale, oba dostali i pokutu.

12. ledna 2016 - Platini se proti osmiletému zákazu působení ve fotbale odvolal.

24. února 2016 - Odvolací komise FIFA snížila Blatterovi a Platinimu trest za porušení etických pravidel z osmi na šest let.

2. března 2016 - Platini se proti sníženému trestu odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS). Požadoval úplné zbavení viny.

29. dubna 2016 - CAS začal projednávat Platiniho odvolání.

9. května 2016 - CAS snížil Platiniho zákaz činnosti ve fotbale z šesti let na čtyři roky. Francouzův právník prohlásil, že Platini rezignuje na post předsedy UEFA.

(čtk)

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...