130 let

Fotbalisté Sparty přebírali za výhru v derby nad Slavií klíč od města Prahy. Na snímku zprava jsou Miroslav Baranek, kapitán Marek Matějovský a Vlastimil Vidlička | foto: ČTK

Odměna za výhru v derby. Sparťané převzali Klíč od města Prahy

Sport
  •   13:08
PRAHA - Fotbalisté Sparty převzali Klíč města Prahy od primátora Bohuslava Svobody za výhru v sobotním derby se Slavií. Letenští budou mít novou putovní trofej v držení minimálně do podzimu, kdy se s odvěkým rivalem utkají v dalším ligovém souboji. Sparťané dali na oplátku Svobodovi, který se netají velkou náklonností ke Slavii, dres podepsaný všemi hráči a také kšiltovku.

Když Svoboda pózoval s rudým dresem a pak si čepici nasadil na hlavu, s úsměvem přiznal, že by raději dekoroval slávisty. "Derby bylo velmi pěkné, jen neskončilo úplně podle představ," řekl Svoboda, zatímco sparťané si v Brožíkově síni Staroměstské radnice ještě užívali vítězné dozvuky 279. derby. Spartu při slavnostním aktu mimo jiné reprezentovali kouč Vítězslav Lavička, kapitán Marek Matějovský, brankář Tomáš Vaclík, obránci Ondřej Švejdík s Vlastimilem Vidličkou a záložník Lukáš Vácha.

Když záložník Matějovský od primátora Svobody přebíral honosný klíč, vyslechl si i malé rýpnutí. "Řekl jsem mu (Matějovskému), že mu nerad přeji, aby Sparta vlastnila klíč co nejdéle," uvedl s úsměvem Svoboda. Sparťanům se líbilo, že rivalita pražských "S" prosákla i do nynější události. A částečně si mohli dobírat i primátora. "Bohužel pro něj derby skončilo tak, jak skončilo. Asi tady spíš chtěl mít slávisty," podotkl Matějovský.

Vážíme si fanoušků Slavie, pravil Lavička

Kouč Lavička se s hlavou pražské radnice zase pustil do dlouhé debaty. "My si vážíme i fanoušků Slavie, protože co by byla Sparta bez Slavie a naopak. Nemyslím, že bychom pana primátora po výhře v derby převedli do našich řad. Jak jsem měl možnost s ním hovořit, jeho víra je červenobílá, což plně respektujeme," reagoval trenér Lavička. Ten na Staroměstskou radnici zavítal po dlouhých letech, několikrát sem už zamířil ještě v době hráčské kariéry v osmdesátých letech minulého století, kdy sparťany přijímal starosta po zisku ligového titulu.

"Ale to bylo za dob hluboké totality... Jsme moc rádi, že jsme zde mohli být jako vítězové derby. Předání klíče je dalším jasným důkazem, že význam derby převyšuje jen čistě jeho fotbalový rámec," dodal Lavička. Klíč primátora hlavního města Prahy se teď přesune na letenský stadion, kde zůstane až do dalšího derby. Poud v něm vyhrají slávisté, poputuje klíč zase do Edenu.

V případě remízy zůstane v moci Sparty, protože nárok na něj si v budoucnu bude moci dělat jen vítěz prestižního zápasu. "Doufám, že stojíme na začátku dlouhé tradice. Derby mezi Spartou a Slavií patří neodmyslitelně k našemu městu a já bych si přál, aby jednou pražský primátor mohl říci, že klíč v souvislosti s derby předává třeba už posté...," prohlásil Svoboda.

Autor: ČTK