Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na Euru se Češi nadřeli, teď čelí lotyšskému outsiderovi znovu

Petr Čech

  13:02
PRAHA - Byl to zápas, na který se nezapomíná. Barevné sedačky v portugalském Aveiru svítily do dálky a Češi se pod nimi trápili. Premiéra na fotbalovém Euro 2004 v Portugalsku vůbec nevycházela. „Čekali jsme dřinu, ale ne takovou,“ odfrknul si kapitán Pavel Nedvěd a z tváře se mu po utkání koulely kapky potu.

Pavel Nedvěd v utkání s Lotyšskem na fotbalovém Euru v roce 2004. foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Češi se dotřásli k vítězství,“ trefně napsal německý list Bild.

Horký podvečer přinesl favoritům pořádné nervy. Pamětníci vzpomínají, že trenér Brückner byl o přestávce bledý, tolik ho zaskočil lotyšský gól v nastavení prvního poločasu.

Češi přesto povstali, neposedný stříbrný míč s názvem Roteiro poslali do sítě Baroš a náhradník Heinz. V posledních dvaceti minutách otočili skóre na 2:1, čímž se rozjeli za evropským bronzem.

Jaké to asi bude o 11 let později?

Líbí se vám představa, že Češi překročí Lotyšsko v kvalifikaci a příští rok na evropském šampionátu dojdou až do semifinále? Krásný sen.

Trenér Pavel Vrba však před sobotním kvalifikačním zápasem varuje: „Lotyšsko? To je důsledná obrana, jednoduchý přechod do útoku, urostlí hráči, nebezpečné standardní situace, nevyzpytatelné výkony. Ano, chceme tři body, ale nic snadného to nebude.“

Kádr bez hvězd

Tým, který pobaltskou republiku poprvé a naposledy reprezentoval na velkém šampionátu, byl zkušenější i daleko kvalitnější než ten současný.

Stoper Stěpanovs hrával svého času za Arsenal, brankář Kolinko chytal za Crystal Palace, útočník Pahars válel v Southamptonu. Mužstvo bylo plné zajímavých krajánků.

A dnes? Nejzajímavějším jménem je znovu Marians Pahars, ovšem on se mezitím přesunul na pozici trenéra. Zato hráčský kádr v sobě žádnou zavedenou hvězdu neskrývá.

Útočník Artjoms Rudnevs sice patří Hamburku, ale v sezoně vstřelil jediný bundesligový gól. Nejlepší střeleckou produktivitou se pyšný jablonecký útočník Valerijs Šabala, který v národním týmu skóroval šestkrát v patnácti zápasech.

„Chtěl bych si z Edenu odvézt aspoň bod. Jsem přesvědčený, že můžeme Čechy potrápit,“ říká Šabala a jeho jablonecký spoluhráč, zkušený brankář Michal Špit, připojuje: „Šaba má čich na góly a uklízí míče do sítě z prvního doteku. Pravda, není to typ bombarďáka, kterého si všimnete na první pohled. Není to ani žádný sprintér a není ani jako David Lafata, že by sežral míč, jen aby dal gól. Spíš působí docela nenápadným, až ospalým dojmem. Proto mu říkáme Medvěd. Je prostě mazaný.“

Snad bude mazaný lotyšský Medvěd pro sobotní zápas v zimním spánku.

A kdyby ne, na české straně bude ve funkci konzultanta znovu připravený Karel Brückner, který před jedenácti lety v Portugalsku vymyslel dokonalý evropský obrat.

Čech: Snad využijeme domácího prostředí

Upřímně, Lotyšsko patří v současnosti do evropského podpalubí. Ve světovém žebříčku najdete jmenovku „Latvia“ až na 95. místě. Lépe jsou na tom i výběry Sierra Leone, Malawi, Ugandy a Beninu. V aktuální kvalifikaci mají Lotyši po čtyřech zápasech dva body a skóre 1:10.

„Hrají podobně jako všechny týmy na jejich úrovni: vycházejí z důsledné obrany a sázejí na brejky. Styl měnit nebudou, takže bude záležet hlavně na našem výkonu,“ říká brankář Petr Čech.

„Jsme jasný favorit a rozhodně chceme vyhrát, abychom měli ve zbytku kvalifikace všechno pod kontrolou. Hrajeme doma, snad toho naplno využijeme.“

Výhra by znamenala 15 bodů v tabulce a stále stoprocentní jízdu kvalifikací. Výkop proti Lotyšsku je v sobotu v 18 hodin.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!