Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Olomouc míří do čela soutěže, severočeské derby vítěze nemělo

Sport

  19:14
LIBEREC/OLOMOUC - Olomouc porazila Ústí nad Labem 3:0 a v tabulce nejvyšší české soutěže přeskočila dosud vedoucí Slavii. Stejným poměrem přehrála i Boleslav Příbram. Body se dělily jen na severu Čech, Liberec se s Jabloncem rozešel po remíze 1:1.

SK Sigma Olomouc - FK Ústí nad Labem (Petr Jakub vpravo a Alois Hyčka) foto: ČTK

Olomouc jasně přehrála nováčka z Ústí nad Labem a je v čele
Fotbalisté Olomouce pokračují v dobrém vstupu do sezony, když v rámci 4. kola první ligy porazili nováčka Ústí nad Labem jasně 3:0 a dostali se tak do čela tabulky. Za výhrou tým nasměroval gólem v první půli Petr, v závěru pak při snaze Ústí o vyrovnání rozhodli Šultes s Vašíčkem. Olomouc tak dosud neprohrála.

Čtěte také

První propagační pokusy předvedli na ústecké straně útočník Kraut, na straně domácích Rossi. Olomouc měla v úvodní čtvrthodině podle očekávání více ze hry, ale Ústí bránilo pozorně a nepouštělo Sigmu do koncovky. A když se Hanáci dostali k hranici šestnáctky, nebyli dost důrazní.

První větší gólovou šanci měl až ve 21. minutě po přiťuknutí Šultese Hubník. Jeho technická střela šla těsně nad. Výbornou příležitost měl o dvě minuty později Šultes, ale ideální moment ke střele prováhal a jeho následný pokus neměl patřičnou razanci.

V další šanci hlavou těsně minul Petr. Únik Navrátila pak na poslední chvíli zastavil Zachariáš. Z následného roku hlavičku Kučery odvrátili ústečtí z brankové čáry a Hubník pak nedokázal zblízka trefit úplně prázdnou branku. I hosté občas zahrozili. Nebezpeční byli útočníci Kraut s Jindráčkem. Ve 32. minutě pálil Kraut z hranice šestnáctky nad.

V 38. minutě se Andrův stadion konečně dočkal. Blahův výkop posunul hlavou Šultes a Petr trefil přesně. O chvíli později se na výlet do obrany hostí vydal kapitán domácích Kučera a svůj průnik zakončil střelou těsně vedle tyče.

Ve druhé půli začala Sigma opět aktivně. Pojistit vedení mohli Šultes a Hubník, v koncovce si však počínali nepřesně. Útočník Sigmy Hubník si zřejmě všechny branky vystřílel proti Jablonci. Po přímém kopu Vepřeka totiž dorážel společně s Kučerou míč do prázdné branky a střela skončila na tyči.

Sigma předváděla dál festival zahozených šancí. Po průniku Hubníka minul Petr. V této fázi utkání se Ústí vůbec nedostávalo na polovinu Olomouce. Kolem 70. minuty už měli Hanáci permanentní tlak připomínající házenkářské obléhání branky. Gólovou pojistku však stále nemohli přidat. Další šance měli postupně Hubník, Kučera či Bajer, ale koncovka olomouckým nešla.

Až pět minut před koncem se konečně našel střelec, který pojistil vedení. Pavel Šultes proměnil brejk domácích a zvýšil na 2:0. Třetí gól pak potvrdil trápení Hanáků v koncovce. Vašíček samostatný únik zakončil do břevna. Šultes vstřelil dorážku do tyče, aby Vašíček dorazil míč do odkryté branky a vstřelil svůj první ligový gól.

4. kolo první fotbalové ligy

SK Sigma Olomouc - FK Ústí nad Labem 3:0 (1:0)
Branky: 38. Petr, 85. Šultes, 90. Vašíček.

Rozhodčí: Královec - Kordula, Tacina. ŽK: Kindráček, Polák (oba Ústí). Diváci: 5159.

Olomouc: Blaha - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Navrátil (79. Vašíček) - Petr (64. Melinho), Hubník (84. Přikryl), Šultes. Trenér: Psotka.

Ústí: Novák - Polák, Džuban, Valenta, Zachariáš, Hyčka - Martykán, Doležal, Volek - Kraut (74. Veverka), Jindráček (80. Benčík). Trenér: Habanec.

Jablonec zachránil remízu v Liberci pět minut před koncem
Až pět minut před koncem zachránili jablonečtí fotbalisté remízu v severočeském derby na hřišti Liberce ve 4. kole první ligy. Domácí od 40. minuty vedli po brance Papouška, v 85. minutě vyrovnal střídající Piták a postaral se tak o to, že Jablonec po pěti prohraných zápasech v Liberci konečně alespoň dokázal bodovat. 

Oba rivalové ale po 33. severočeském derby příliš jásat nemohli, Liberec se ani ve čtvrtém zápase sezony nedočkali výhry, Jablonec z posledních tří duelů získal jen dva body a oba celky se krčí až ve druhé polovině tabulky.

Jablonec dorazil do Liberce, aby si zlepšil náladu po vyřazení z Evropské ligy APOELem Nikósie, i když jeho hráči měli v hlavách výrazně negativní bilanci. U Nisy totiž z předchozích šestnácti zápasů vybojovali pouhé tři remízy. Zelenobílí toužili historii přepsat, i když na půdu největšího rivala dorazili bez zraněného útočníka Pekharta, který se trefil v každém z úvodních tří ligových zápasů, ale proti Kypřanům si pochroumal koleno.

Absence nejlepšího střelce na Jablonci ale v úvodu zápasu, kterému předcházelo držení minutu ticha za oběti víkendových ničivých záplav právě na Liberecku, znát nebyla. Liberec zahrozil jedinou hlavičkou stopera Keliče a další minuty už patřily aktivním hostům. Brankář Liberce Bičík musel ukázat velkou kvalitu proti dvěma střelám Haurdiče a Jarolíma, zblízka navíc zacílil nad břevno i Zábojník.

Když se zdálo, že je Jablonec v největším rozletu, srazil ho Liberec pět minut před poločasem po nenápadné akci na levé straně. Posila z Hannoveru Štajner chytře přistavil míč Papouškovi a domácí záložník ranou pod břevno stylově oslavil svůj premiérový letošní start v základní sestavě, byť dnes jinak nebyl na hřišti příliš vidět.

Štajner dnes znovu dokázal, jak platný je pro liberecký tým. Při každé ofenzivní akci byl jejich ústřední postavou, deset minut po poločase vymyslel patičkou další střeleckou šanci pro Nezmara, který však podle představ netrefil prostor u vzdálenější tyče.

Jablonec zkoušel vystupňovat tlak s blížícím se koncem zápasu i trojím střídáním a navíc hru oživili noví hráči. Záložník Michálek nejprve pasem z pravé straně oslovil Pitáka, který se ale před brankou zamotal v kličkách a nakonec jeho střelu zablokoval obránce. Michálek pak úplně stejně vysunul Drska, který přišel netradičně na hrot, a jeho vychytal brankář Bičík.

Až pět před koncem už přetížená liberecká obrana zkolabovala. Další centr z pravé strany od Krajčíka se snesl až k Pitákovi a ten ve skluzu usměrnil přesně k tyči. Zkušený záložník se prosadil poprvé po návratu ze Salcburku a gólovou radost v české lize zažil po více než čtyřech letech.

4. kolo první fotbalové ligy

FC Slovan Liberec - FK Baumit Jablonec 1:1 (1:0)
Branky: 40. Papoušek - 85. Piták.

Rozhodčí: Drábek - Zlámal, Kovařík. ŽK: Kerič - Jarolím. Diváci: 5376.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Fleišman - Papoušek (68. Zeman), Vácha, Štajner, Liška - Nezmar, Kerič (84. Gecov). Trenér: Petřík.

Jablonec: Špit - Krajčík, Zábojník, Pavlík, Jablonský (69. Michálek) - Vošahlík (62. Piták), Jarolím, Loučka, Haurdič (78. Drsek), Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.

Boleslav připravila Příbrami první prohru v sezoně
Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v utkání čtvrtého ligového kola Příbram hladce 3:0 a připravili jí první porážku v nové sezoně. Svěřenci Karla Stannera si zajistili premiérovou domácí výhru v tomto ročníku už během úvodního dějství, kdy zasadili zoufale hrajícím hostům všechny tři góly. Postupně se trefili Mendy, Fabián a Australan Bulut, který oslavil první trefu v české lize.

Zápas se od úvodních vteřin proměnil v mladoboleslavské dobývání hostující obrany. Příbramští pokračovali v bojácném výkonu z pondělního duelu s Olomoucí, v devíti lidech se zatáhli před vlastní šestnáctku, a protože nebyli schopni podržet míč, rychle se dostali pod mohutný tlak.

Ve čtvrté minutě si pohrál s hostující defenzivou Mendy, z pravé lajny poslal přízemní centr na malé vápno, ale oba nabíhající mladoboleslavští útočníci promáchli. O tři minuty později se domácím stejně vedlo při střílené přihrávce od Sylvestreho.

Pasivní hosté jako by smířeně čekali, až inkasují. Trest je stihl záhy. V jedenácté minutě ještě Táborského střelu srazila příbramská zeď mimo, mladoboleslavský exekutor však ihned zamířil k rohovému kopu, z něhož přesně načechral centr na přední tyč na Mendyho hlavu. Hosté ani po obdržené brance nezměnili taktiku. U všeho byli pozdě, špatně kombinovali a domácí je převyšovali ve všech herních činnostech. V 21. minutě zkoušel štěstí za vápnem aktivní Táborský, ale Hruška tentokrát zasahovat nemusel. Mnohem víc se zapotil za dalších pět minut, kdy zlikvidoval Chramostův samostatný únik zakončený pokusem o kličku.

Přes děravou příbramskou obranu se dral do zakončení i stoper Johana. V 27. minutě nejprve po rohovém kopu chytře sklepával patičkou na přední tyči, vzápětí napálil odražený balon vedle tyče. Po půlhodině Mladoboleslavští svůj trvalý tlak podruhé zužitkovali: hosté odvrátili roh jen na hranici šestnáctky, kde se z první položil do míče Fabián a krásnou přízemní střelou k tyči zvýšil. Osm minut před koncem poločasu inkasovala rozložená Příbram potřetí. Chramosta vysunul Buluta a mladý australský útočník přesnou střelou mezi Hruškovy nohy zaznamenal premiérovou trefu v české lize.

Druhá půle se dohrávala prakticky z povinnosti. Domácí výrazně ubrali tempo a Příbrami se i zásluhou střídajících Borka s Jurdíkem podařilo trochu vyrovnat hru. Druhý jmenovaný se v 66. minutě hnal na Millera, v tísni si však příliš předkopl míč. Větší šanci už diváci ve zbytku duelu neviděli. Mladá Boleslav v klidu dokráčela k první domácí výhře a potvrdila, že středočeské souboje s Příbramí umí. Neprohrála s ní podesáté za sebou.

4. kolo první fotbalové ligy

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 3:0 (3:0)
Branky: 12. Mendy, 30. Fabián, 37. Bulut.

Rozhodčí: Adámek - Moudrý, Marek.  ŽK: Johana (MB). Diváci: 4020.

Ml. Boleslav: Miller - Kalina, Johana, Rolko, Fabián (86. Dimitrovski) - Mendy, Opiela, Sylvestre, Táborský - Bulut (67. Řezníček), Chramosta (75. Kulič). Trenér: Stanner.

Příbram: Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa (80. M. Štochl), Videgla (46. Borek), Tarczal, Pleško - Wágner (46. Jurdík), Huňa. Trenér: Hřídel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!