Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ondrášek o životě v USA: Jako by se fotbal nehrál už rok. Je to fakt na palici

Český útočník Zdeněk Ondrášek se raduje z vítězného gólu. foto: ČTK

Dallas - Fotbalista Dallasu Zdeněk Ondrášek je zklamaný z přístupu Američanů v době pandemie nového typu koronaviru. Přestože USA evidují nejvíce případů nemoci COVID-19 na světě, Ondrášek si myslí, že je to lidem jedno a například do parku chodí nyní častěji než obvykle. Proto by ho nepřekvapilo zhoršení situace, která na něj doléhá i psychicky, jelikož po přerušení sezony má pocit, že fotbal nehrál rok a ne teprve tři týdny.
  20:32

„Upřímně mi přijde, že chování lidí se tady nezměnilo skoro vůbec. Obchody jsou vykoupené, toaletní papíry a dezinfekční věci zmizely jako mávnutím proutkem. Ale co se týče lidí, s mojí snoubenkou o tom mluvíme furt. Chodíme v maskách a i v rukavicích, když nějaké máme, ale lidi tady nic. Z 50 lidí, co potkáme, má jeden roušku,“ řekl Ondrášek v rozhovoru s ČTK.

„Přijde mi, že tady v Texasu se pro ně víceméně nic nezměnilo. Nevím, jak je to v jiných státech. Lidé hrají volejbal v parku, pořádají piknik, sedí na trávě s dětmi, hrají si. Lidí je v parku ještě víc, než bylo, protože nepracují, musí zůstat doma. Upřímně jsem zklamaný z toho, jak jim je to víceméně jedno,“ prohlásil jednatřicetiletý útočník.

Michael McGovern sbírá míč před Zdeňkem Ondráškem
Zdeněk Ondrášek (vpravo) se raduje z gólu s Alexem Králem.

S polskou snoubenkou se chrání. „Ven s přítelkyní nechodíme, jenom se psem a jednou za dva až tři týdny jdeme do krámu. Nosíme roušku vždy, když jdeme z bytu ven. Bez roušky bych ven nešel, už jenom proto, že by to lidi měli dělat, ale hlavně taky, že lidi tady to neřeší. Nebyl bych překvapený, kdyby se tady koronavirus zbláznil a bylo toho strašně moc. Lidi to tady vůbec neřeší,“ zopakoval český reprezentant.

Proto by zavedl stejná opatření jako v některých evropských státech. „Líbí se mi, že v Evropě jsou skoro ta nejtvrdší opatření. Třeba to, že musíte zůstat doma. Kdo vyjde ven, pokuta. Udělal bych to samé tady. Jestli ale (prezident) Trump nesouhlasí s tvrdými opatřeními, tak je to těžké. To potom nevidím konec,“ konstatoval Ondrášek.

„Je tu víc nakažených, než bylo v Číně. Je to výsledek toho, že lidi na to tak nekoukají, že jim je to jedno a že se nebojí. Tady by to mohl být stejný výsledek jako v Itálii. Doufejme, že ne. Tam na to taky tak nekoukali, bylo jim to jedno ze začátku, nikdo to neřešil a potom bylo skoro pozdě. Toho se trochu tady bojím,“ připustil Ondrášek, jemuž se z působení v Českých Budějovicích přezdívá Kobra.

Po přerušení Major League Soccer (MLS) se musí připravovat individuálně. „Nikdo nemůžeme trénovat s týmem ani nemůžeme využít hřiště na stadionu, takže to není jednoduché. Cvičím doma skoro každý den, hraju si se psem, což je taky dobrý trénink. Běhat chodím do parku se psem i bez něho. Člověk se hýbe furt, ale samozřejmě to v porovnání s normálním tréninkem je prostě špatné. Člověku to chybí, ale udržovat se musí, aby potom neztloustl,“ uvedl rodák ze Strakonic.

Vstup do nového ročníku se mu povedl a skóroval v obou úvodních utkáních. „Dva góly ve dvou zápasech jsou samozřejmě super, mrzí to, že někdo přinesl hloupý virus. Snažím se dělat, co můžu. Přítelkyně je fyzioterapeutka a připravuje mi tréninky, tlačí mě do toho, abych dělal víc a víc. Myslím si, že to nebude špatné, až karanténa skončí. A jestli na to navážu, to už je pak jenom na mně. Věřím, že jo, udělám pro to všechno,“ prohlásil Ondrášek.

Vedení MLS chce znovu rozběhnout soutěž od 10. května s cílem odehrát kompletní program. „Těžko říct. Teď se to tady (koronavirus) rozlézá a nejsem z toho překvapený, takže kdo ví, co bude. Je to fakt na palici. Přijde mi, že už jsem fotbal nehrál rok, možná i déle a ono je to tři týdny, ani ne dva jsem doma,“ poznamenal někdejší hráč norského klubu Tromsö a Wisly Krakov.

„Těžko říct, jak to psychicky působí na hráče, protože nikdo neměl takovou zkušenost. Každému to určitě chybí, nikdo nechce sedět jen doma. Je to super, když můžete být s rodinou. Nám se snoubenkou chybí rodiny z Čech a Polska, ale musíme zůstat tady a zvládnout to. Jednoduché to není, ale můžete být v teple, doma, s rodinou, s blízkými. Myslím si, že by mohlo být hůř,“ konstatoval Ondrášek.

Jan Kadeřábek gi

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!