Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Závěrečný tlak Spartě body nepřinesl. Vítězství pro Viktorku trefil ve druhé půli Beauguel

Jean-David Beauguel z Plzně se raduje z gólu. Vlevo je Joel Kayamba z Plzně. foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Fotbalisté Plzně ve svém prvním utkání po koronavirové pauze zvítězili na Spartě 2:1. Viktorii poslal ve šlágru 25. ligového kola do vedení v 26. minutě Lukáš Kalvach a pojistku přidal krátce po přestávce Jean-David Beauguel. V 87. minutě snížil střídající David Moberg Karlsson. Západočeši vyhráli i šestý jarní soutěžní duel pod trenérem Adriánem Guľou a na vedoucí tým tabulky Slavii z druhého místa dál ztrácejí osm bodů. Sparta v lize už šestkrát po sobě nezvítězila a zůstala devátá.
  21:56aktualizováno  23:10

„Po nějaké době soutěž startuje, očekávání jsou velká. Kluci chytili tempo zápasu. Cítili, že soupeř má problém s naší hrou, presinkem, kompaktností. Hráli jsme na Spartě, takové zápasy nám dodávají další sílu, sebevědomí do dalších dnů. Kluci odvedli kvalitní týmový výkon a už myslíme na Boleslav,“ řekl na video tiskové konferenci Guľa.

Na zápas smělo stejně jako na ostatní sportovní akce kvůli opatření proti koronaviru jen 300 osob včetně hráčů, realizačních týmů a rozhodčích. Na rozdíl od některých jiných zápasů kola se na Letné do kvóty nevešli fanoušci, oba kluby však svým příznivcům připravily možnost sledování duelu aspoň v autokinech na Strahově a v Plzni.

Stejně jako v sobotním úvodním utkání restartované sezony mezi Teplicemi a Libercem se domácí klub pokusil oživit atmosféru tím, že do reproduktorů od začátku pustil chorály sparťanských fanoušků. Na jedné ze dvou podélných tribun Letenští umístili velký transparent s nápisem „Jeden za všechny, všichni za Spartu“ a pod ním vyvěsili řadu vlajek.

Jean-David Beauguel z Plzně se raduje z gólu. Vlevo je Joel Kayamba z Plzně.
Lukáš Kalvach z Plzně a Bořek Dočkal ze Sparty.

Plzeň od úvodu začala aktivně a vysokým presinkem dostala soupeře pod tlak. Západočeši si díky tomu brzy začali vytvářet šance, především po akcích z levé strany. V sedmé minutě na centr těsně nedosáhli dva hráči.

Ve 12. minutě po dalším centru zleva zblízka překopl branku Čermák a za chvíli bývalý sparťanský záložník v další velké šanci trefil gólmana Heču. V 26. minutě už aktivnější Západočeši vedli. Kalvach dostal ve středu pole plno prostoru, potáhl míč a přízemní střelou k tyči překonal Heču.

„Naváděl jsem to sám, čekal jsem do poslední chvíle, jestli se mi někdo pohne, nebo jestli se mi něco otevře. Pak už jsem možná i slyšel, jak kluci křičí: střílej. Naštěstí to tam zapadlo, jsem rád, že jsem to trefil,“ popsal Kalvach.

Sparta po inkasované brance přidala, dlouho se ale dostávala jen k náznakům.

„Samozřejmě bylo to o prvním gólu, komu se ho podaří dát. To se povedlo Plzni a pak mohla hrát více ze zabezpečené obrany na protiútoky,“ uvedl trenér Pražanů Václav Kotal.

Sparta po inkasované brance přidala, dlouho se ale dostávala jen k náznakům. Naopak na druhé straně pálil nebezpečně do boční sítě Kayamba. Pražané si v závěru poločasu vytvořili mírný tlak a také jednu velkou šanci na vyrovnání, nabíhající Vindheim ale v 39. minutě vystřelil vedle.

I do druhé půle vstoupili lépe Západočeši a brzy zvýšili. Kayambova střílená přihrávka prošla až na Kovaříka, který vrátil balon pod sebe a Beauguel jej na začátku 52. minuty s pomocí tyče napálil do sítě. „Chtěl jsem dát ránu a narvat to branky. Jsem moc šťastný za gól,“ konstatoval Beauguel.

Vzápětí mohl opařeným domácím zasadit třetí úder aktivní Kayamba, jehož pohotovou ránu zastavilo břevno. V 58. minutě mohl snížit Hancko, ale gólman Hruška jeho pokus vykopl.

Sparťané se snažili závěr zdramatizovat a to se jim povedlo v 87. minutě. Po centru z pravé strany šel Kozák důrazně na hraně faulu do souboje s Hruškou a střídající Karlsson z dorážky snížil. Hosté však už cennou výhru udrželi po šestiminutovém nastavení i Brabcově zákroku ve vápně, po kterém sudí Berka po konzultaci s videorozhodčím penaltu neodpískal.

„Rozhodla efektivita, v tom byla Plzeň lepší. Plzeň je silné mužstvo, musíme respektovat její kvalitu. Přesto si myslím, že jsme prohrát nemuseli. I když Plzeň dnes vypadala mnohem organizovaněji než my,“ dodal Kotal.

25. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)

Branky: 87. Karlsson - 26. Kalvach, 52. Beauguel. Rozhodčí: Berka - Nádvorník, Vlček - Ardeleanu (video). ŽK: Costa, Krejčí, Štetina, Kozák, Kanga - Kalvach, Limberský, Řezník. Bez diváků.

Sestavy: Sparta: Heča - Vindheim, Štetina, Costa, Hancko - Sáček (64. Karlsson), Krejčí - Kanga, Dočkal (82. Kozák), Hložek (82. Frýdek) - Tetteh. Trenér: Kotal.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba (77. Kopic), Beauguel (72. Chorý), Kovařík (90. Mihálik). Trenér: Guľa.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!