Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Opava vyhrála spornou penaltou v nastavení, Slovácko deklasovalo Příbram

Sport

  17:47
Opava/Slovácko - Fotbalisté Slovácka vstoupili do nadstavbové skupiny o záchranu v první lize vítězstvím 5:1 nad Příbrami. Na výhře se třemi góly podílel Jan Kalabiška, po jedné brance dali Dominik Janošek a Stanislav Hofmann, za hosty snižoval Jan Matoušek.

Zleva Benjamin Čolič z Karviné, Petr Zapalač z Opavy. foto: ČTK

Příbrami po čtvrté ztrátě za sebou patří čtvrté místo, které jako první znamená účast v baráži. Od poslední Dukly na šesté příčce ji však dělí deset bodů. Slovácko naopak po dvou zápasech zabralo a posunulo se na první místo tabulky skupiny o záchranu. Od dnešního soupeře jej dělí šest bodů.

Domácí trenér Svědík udělal oproti poslednímu kolu základní části tři změny v sestavě - v obraně nahradil Šimko Franiče, v záloze nastoupil místo Diviše Kalabiška a do útoku se nemocného Zajíce postavil Hološko. A právě Kalabiška se díky prvnímu hattricku v kariéře stal hvězdou zápasu.

Poprvé se prosadil v páté minutě, kdy poslal po odraženém míči domácí do vedení. Neuběhlo ani pět minut a Kalabiška, který v lize naposledy skóroval loni v květnu, přidal po Reinberkově centru druhý zásah. Třetí branku dalo Slovácko v 17. minutě, kdy útok do otevřené obrany zakončil Janošek.

Domácí poté polevili, Příbram toho využila a z první střely na bránu snížila. Postaral se o to Matoušek, který obešel čtyři bránící protihráče. Po přestávce však Slovácko další drama nepřipustilo a v 65. minutě si vzalo tříbrankové vedení zpět, když Kalabiška potrestal chybu hostujícího Chaluše.

Záložník Slovácka navíc mohl přidat i čtvrtou branku, když ho mezi obránci našel Navrátil, ale při sólu tak dlouho váhal se zakončením, až ho odzbrojil Kočí. Konečnou podobu výsledku dal po rohovém kopu Hofmann a Slovácko se přiblížilo k záchraně v nejvyšší soutěži.

Zleva Benjamin Čolič z Karviné, Petr Zapalač z Opavy.
Zleva brankář Karviné Martin Berkovec a Tomáš Smola z Opavy.

Opava vyhrála v nastavení

Opava začala aktivně a Řezníček střelou zpoza vápna jen těsně minul, poté pálil z dvaceti metrů nad Jursa. Na opačné straně se neujala technická střela Ba Louy. Největší šanci v závěru poločasu zahodil domácí Svozil, který trefil břevno. S Žídkovou dorážkou si poté poradil karvinský gólman Berkovec a Svozilova dorážka šla mimo.

Po přestávce jako první zahrozili hosté. V 68. minutě střílel Ba Lou, ale jeho ránu vytáhl opavský brankář Šrom. Další šance přišly až v závěru, kdy karvinská obrana nejprve zblokovala dvě rány Simerského a s technickou dorážkou následně neuspěl ani Zavadil.

Domácí záložník se však gólu přeci jen dočkal. V nastavení Rundič ve vápně stáhl Simerského a nařízenou penaltu Zavadil proměnil. Opava tak po dvou porážkách naplno bodovala a v tabulce skupiny o záchranu jí patří druhé místo o bod za Slováckem.

Od Příbrami na čtvrté příčce, která jako první znamená účast v baráži, ji dělí pět bodů.Karviná je stále na pátém předposledním místě. Na záchranu ztrácí šest bodů a před Duklou na poslední příčce znamenající přímý sestup má náskok osmi bodů.

1.Slovácko311141637:4637
2.Opava311061540:4936
3.Bohemians Praha 1905318111230:3835
4.Příbram31871634:6831
5.Karviná31851839:5429
6.Dukla31562026:6321
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...