130 let

Fotbalisté Slavie odehráli zápas s Příbramí bez publika | foto: ČTK

Reportáž

Opravdu velmi tichá výhra Slavie

Sport
  •   12:38
PRAHA - Doslova každý míč jste slyšeli dopadnout. Největší stadion vČesku zůstal prázdný, zatímco si na něm fotbalisté Slavie při vítězství 3:2 nad Příbramí odpykali první část trestu od disciplinární komise. Pozor, záda. Varování, aby si hráči dali pozor na dotírajícího soupeře, normálně při ligovém utkání nepronikne k divákům kvůli hluku z hlediště. Včera však nebyl na stadionu ve Vršovicích nikdo, kdo by fotbalisty překřičel.

Protest fanoušků proti kritické situaci ve Slavii přerostl před dvěma týdny během pohárového semifinále s Olomoucí v řádění chuligánů na ochozech. Následoval postih od svazové disciplinární komise. Červenobílí už za sebou mají první ze tří zápasů, které musí vydržet bez přítomnosti fanoušků. "Byl to takový komorní fotbal," shrnul svoje pocity obránce Vitalij Trubila.

I když úplně pusto na stadionu nebylo. "Každý klub má nárok vpustit na tribunu 50 lidí. Přítomni byli také zdravotníci, pořadatelé, novináři a podavači míčů," vyjmenoval mluvčí Slavie Ondřej Zlámal všechny, kteří se dostali přes brány, na nichž stálo oznámení, že je zavřeno z "technických důvodů". Klub dokonce nechal vytisknout v tisícovém nákladu zápasový zpravodaj.

Diváci stáli u hotelového okna

Ačkoliv přišli domácí o podporu v hledišti, na hřišti si počínali jistě. Vypracovali si dvoubrankový náskok a přes dvojité snížení Příbrami výhru udrželi. "Je škoda, že tady fanoušci nebyli, nebrali jsme to jako výhodu," litoval Zdeněk Koukal, jeden z příbramských střelců.
Někteří příznivci slibovali, že dorazí fandit alespoň z ulice. Pár se jich opravdu u jednoho z vchodů sešlo, před stadionem kvůli nim hlídkovali policisté na koních. Jejich skandování se ale vevnitř ozývalo jen jako vzdálená ozvěna.

Po utkání vyrazili slávisté na tradiční děkovačku, i když nebylo komu mávat. Jenže jeden z pokojů v hotelu má okna přímo na hřiště. "Věděli jsme, že si ho fanoušci pronajali, a šli jsme je tedy pozdravit," prozradil útočník Štěpán Koreš.

Ve VIP lóži vedle sebe zasedli ředitel Slavie Miroslav Platil, bývalý předseda představenstva Tomáš Rosen a také Antonín Franc, který předal majoritní balík akcií klubu společnosti Natland. Tentokrát se mohli cítit bezpečně. Od fanoušků, kteří jim vyčítají současný úpadek Slavie, je dělily pevné zdi stadionu.

Autor: Petr Adam