Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Oslabení Švýcaři inkasovali na MS po pěti nulách v řadě, s Chile padli 0:1

Sport

  17:11aktualizováno  18:17
PORT ELIZABETH/PRAHA - Fotbalisté Švýcarska inkasovali na MS až v šestém zápase v řadě, když ve druhém zápase ve skupině H nestačili na Chile a prohráli 0:1. Jihoameričané ale až v 75. minutě využili přesilovku, jelikož od 31. hráli Švýcaři bez vyloučeného Behramiho

Švýcarsko - Chile. foto: Reuters

Vítěz souboje dvou tříbodových celků ze skupiny H se mohl druhou výhrou na MS výrazně přiblížit postupu do osmifinále. Kdo také proto očekával především defenzivní bitvu plnou osobních soubojů, příliš se nespletl. V prvním poločase se de facto udály v úvodních třiceti minutách dvě významnější události.

Nejprve v 10. minutě zlikvidoval bravurně Benaglio střelu Vidala i dorážku Sánchéze. V 30. minutě se poté při zpracování naprosto zbytečně ohnala opora Švýcarů - Valon Behrami - loktem po soupeři, který jej atakoval zezadu. Vše nemohl dopadnout jinak - červenou kartu pro švýcarské křídlo.

Švýcarsko - Chile (červený faul Behramiho).

Od té chvíle na hřišti vládli ofenzivní silou především Chilané. Ještě do poločasu vyzkoušel pozornost Benaglia agilní Sánchéz, leč neuspěl. Na začátku druhé půle hvězda italského Udine již souboj se švýcarským gólmanem vyhrála, leč gól pro ofsajd neplatil.

A když v 55. minutě zkoušel opět Sánchéz regulérní cestou, uspět již nedokázal. O deset minut později zahrozil na druhé straně Ziegler, svou obávanou levačkou ale neuspěl. A tak přece jen skončila neprůstřelnost Švýcarů na MS - po 555 minutách - to když se v 75. minutě trefil hlavou Mark González.

Švýcarsko - Chile.

V závěru duelu, kdy se hrálo nahoru dolů a skórovat mohly oba celky (především pak Chilané), již branka nepadla. Jihoameričané se tak výrazně přiblížili postupu do osmifinále, Švýcaři o něj budou muset ještě hodně bojovat.

MS ve fotbale - skupina H

Chile - Švýcarsko 1:0 (0:0)
Branka: 75. González. Rozhodčí: Al Gamdí (S. Aráb.) - Kamranifar (Írán), Al Marzukí (SAE). ŽK: Suazo, Carmona, Ponce, Fernández, Medel, Valdivia - Nkufo, Barnetta, Inler. ČK: 31. Behrami (Švýc.). Diváci: 34.872.

Chile: Bravo - Isla, Medel, Ponce, Jara - Fernández (65. Paredes), Carmona, Vidal (46. González) - Sánchez, Suazo (46. Valdivia), Beausejour. Trenér: Bielsa.

Švýcarsko: Benaglio - Lichsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Behrami, Inler, Huggel, Fernandes (77. Bunjaku) - Nkufo (68. Derdiyok), Frei (42. Barnetta). Trenér: Hitzfeld.