Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ostatní mají volno a oni stále ještě dřou

Sport

  20:06
PRAHA - Fotbalisté Slavie a Sparty mají poslední utkání podzimu teprve před sebou. Sparťanský stoper Hubník je připravený nastoupit.

Sparťanská radost. foto: ČTK

Mrazivým dopolednem v­ pražských Vršovicích se nese ostré hvízdnutí. "Makej, makej!" křičí kouč Slavie Karel Jarolím. Nachlazený trenér se choulí v péřové bundě a od rtů mu stoupá pára, zatímco před ním se za míčem honí skupinka fotbalistů.

V jiných klubech už dávno začala dovolená, ale slávistům tréninková lopota pokračuje i dva týdny po skončení ligového podzimu. Vlastně zbytečně, vždyť poslední utkání s Lille v Evropské lize už stejně nic nezmění na tom, že Slavia skončí ve skupině poslední.

Jaké to je, když podzimní část sezony skončí jen pro někoho?

"Vidinu dovolené v hlavě samozřejmě máme," připouští opatrně útočník Zdeněk Šenkeřík. "Ale jsme profíci. Jsme za to placeni. Bylo by smutné, kdybychom se kvůli Evropské lize museli přemáhat," dodává vzápětí.

Řekli byste, že je to jen póza... Venku vlezlá zima, za jednou z branek rachotí projíždějící nákladní vlak a pod kopačkami hřiště, které se rychle mění v oraniště. "Není to tak, že bych si teď vymýšlel, že mě najednou rozbolela osmička. Fakt ne. Trénujeme poctivě, nikdo tady jen nepřežívá," ujišťuje obránce Matej Krajčík.

O sedm kilometrů dál se stejná scéna opakuje. Hustě prší a na rozbahněném hřišti vedle letenské arény se při ostrém tréninku potí hráči v rudých soupravách Sparty. Jeden rozdíl tu však je: Sparta hraje ve středu na Letné s Kodaní o­postup. Pokud chce v Evropské lize vydržet do jara, musí vyhrát.

Tady motivace chybět nemůže. "Většina hráčů by určitě dovolenou vyměnila za šanci zahrát si poháry. To se každému nepoštěstí," tvrdí obránce Sparty Ondřej Kušnír.

Letná může být vyprodaná
Na Letné to vypadá, jako by sezona ani nekončila, ale teprve začínala. Čtyři dny před rozhodujícím zápasem je to logické. "Prodáno je už přes 10 tisíc vstupenek, a jak se fanoušci mobilizují, cítíme, že by mohlo být vyprodáno," mne si spokojeně ruce tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Tu nejdůležitější novinu však neoznámí on, ale Roman Hubník. Zhmožděný nárt, kvůli kterému hrozilo, že se Sparta bude muset po vykartovaném Řepkovi obejít i bez druhého stopera, už tolik nebolí. "Budu na sto procent připravený," říká Hubník. "Je to levá noha, tak se s ní snažím nestřílet. Trochu to zabolí při prudké změně pohybu, ale hlavní je, že se to nezhoršuje."

Ještě pár dní a bude si moct dát bolavou nohu na stůl. To slávistům začne volno o den později. "Neměnil bych s nimi. Chodí se mi na trénink lépe, když vím, že hrajeme o­postup," usmívá se Hubník.

Tréninkový dril však nepolevil ani v Edenu. "Když hrajete po dvou týdnech, je potřeba pořádně potrénovat. Tahat pak už ve 30. minutě nohy za sebou, to vážně není dobré," vysvětluje Krajčík. Ostatně ve stejné situaci už byl loni, kdy Slavia v zápase o nic nastoupila proti Ajaxu. O vítězství sice tehdy přišla, ale skvělým výkonem nadchla fanoušky.

Tak vida, přece jen jeden důvod, proč trénink ještě neošidit.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!