130 let
Bohemians 1905 - SK Slavia Praha (Stanislav Vlček vlevo a Marek Nikl)

Bohemians 1905 - SK Slavia Praha (Stanislav Vlček vlevo a Marek Nikl) | foto: ČTK

Osud sousedů z Edenu: Scénář Bohemians hrozí i Slavii

Sport
  •   19:21
PRAHA - Už pár let se vyskytují v českém fotbale tři kluby Bohemians, přibudou brzy také další Slavie? Nebo zmizí tradiční klub úplně?

Téměř každý fotbalový fanoušek ví, že oba pražské kluby sídlí ve Vršovicích a od začátku sezony sdílejí stadion v Edenu. Oblíbené značky z hlavního města toho ale mají společného mnohem víc. Současné peripetie Slavie v mnohém připomínají události z roku 2005 spojené s úpadkem jejich nejbližších sousedů.

Tehdy klub s klokanem ve znaku upadl do konkurzu. Kritický scénář není zatím u Slavie zdaleka vyloučený. Ani po včerejšku není jasné, kdo ji vyvede z tíživé ekonomické situace. Času moc nezbývá – už ve čtvrtek mohou červenobílí přijít o profesionální licenci.

"Rozdíl je ve výši dluhů. Jinak je ten příběh z 90 procent úplně

Srovnání potíží Slavie a Bohemians

ČÍM SE PODOBAJÍ

Mají dluhy. V případě Slavie jsou nesrovnatelně vyšší. Hlavně kvůli závazkům vůči společnosti ENIC se pohybují kolem 150 milionů korun. Bohemians se v lednu 2005 nahromadily závazky několikanásobně nižší. Pohybovaly se ve výši cca 35 milionů korun.

Nepatří jim stadion. Ve vršovickém Ďolíčku tradičně hráli, ale od devadesátých let Bohemians nepatřil. V současnosti ho ovládá developerská společnost CTY Group. Po loňských komunálních volbách o jeho odkoupení začala usilovat městská část Praha 10. Také Slavia je v Edenu v pronájmu stejně jako předtím ve strahovském azylu. Nejmodernější arénu v zemi vlastní společnosti E Side Property, kterou nyní vede bývalý útočník Slavie Pavel Kuka.

ČÍM SE LIŠÍ

Známý a neznámý majitel. V Bohemians v posledních měsících před pádem do konkurzu držel akcie podnikatel Michal Vejsada, bývalý reprezentant v řeckořímském zápase. U Slavie se o majoritním akcionáři poslední tři roky jen spekuluje, v posledních dnech se za něj vydává Antonín Franc.

stejný," domnívá se Michal Vejsada, který byl posledním vlastníkem Bohemians, než klub nakrátko zmizel z fotbalové mapy. Klokani tehdy dlužili 35 milionů, známé závazky Slavie jsou momentálně víc jak čtyřikrát vyšší.

Bývalý ředitel Bohemians 1905 a zakládající člen Družstva fanoušků Bohemians Lukáš Přibyl vidí rozdíl v obtížnější čitelnosti situace kolem Slavie. "Její fanoušci jsou na tom momentálně hůř. Přesně nevědí, na čem jsou a za co mají bojovat. U Slavie nejsou pojmenovány základní problémy. Když příznivci Bohemky začali dělat sbírku, věděli, že má vést k obnově klubu," srovnal Přibyl okolnosti.

Soudy odrazují silné investory
Také před pěti lety se objevovala jména zachránců, kteří měli o Bohemians údajně seriózní zájem. Třeba švýcarská firma s ukrajinskými majiteli UB Corporation, která chtěla do Prahy pro klokany převést prvoligovou licenci z Opavy. Nebo herec Gustav Bubník. Ten zase tvrdil, že zastupuje movitého investora, ale pak nevyplatil hráčům platy a z klubu vycouval.

Podobnost se v tomto ohledu hledá snadno. U Slavie se o roli spasitele před dvěma týdny hlásila v médiích společnost Diamonds International Corporation. Aniž by firma, obchodující s drahými kameny, předložila konkrétní nabídku přímo vedení klubu, vyjednávání po jednom dni zase utnula.

Zásadní brzdou dalšího rozvoje Bohemians se staly vleklé soudní spory. Po sbírce fanoušků vznikl klub Bohemians 1905, který se z třetí ligy postupně vyšplhal do nejvyšší soutěže, kde působí dnes. Vejsada však o tomto klubu vytrvale tvrdí, že získal nástupnictví od fotbalového svazu neoprávněně. Žaloba střídá žalobu, kauza se stále řeší u soudu.

Není vyloučené, že se právní tahanice projeví v budoucnosti i na stabilitě Slavie. Dá se to soudit z vyjádření zástupců britské společnosti ENIC, kteří tvrdí, že jsou stále vlastníkem klubu a o majoritní podíl přišli před třemi lety na valné hromadě neoprávněně. Případný nový vlastník bude do definitivního vyřešení sporu žít v nejistotě.

"Jakmile se kolem klubu začnou točit soudní spory, znamená to začátek konce," domnívá se Přibyl. "Omezuje to možnost vstupu silného investora. Ve fotbalovém prostředí platí trochu jiná pravidla, u soudu se může vše vyřešit třeba až za deset let." Co z toho vyplývá? Společnému osudu se Slavia a Bohemians už zřejmě vyhnou těžko.