Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Osvětu fotbalu řídil model v kopačkách

Sport

  15:54
PRAHA - David Beckham nedal na pověrčivost. Do Ameriky vyrazil šířit věhlas fotbalu v pátek 13. července 2007. Den, kdy se anglický záložník poprvé představil za Atlantským oceánem jako posila Los Angeles Galaxy, měl být výchozím bodem jeho mise.

David Beckham slaví titul v MLS. foto: Reuters

Zámořské publikum díky blonďatému modelovi v kopačkách upřelo zvídavý pohled ke sportu, k němuž se na rozdíl od okolního světa dlouho stavělo vyhýbavě a pojmenovalo si ho jako soccer. Dnes je Beckham po vypršení smlouvy na odchodu zpátky do Evropy. S hollywoodským rozuzlením svého amerického příběhu. Na konci minulého týdne se po finálovém duelu dotkl poháru pro vítěze soutěže Major League Soccer.

Při rekapitulaci jeho působení se ale hledí nejen na dosažené výsledky. Fotbal si za jeho éry v amerických očích pověst vylepšil. Vedení Major League Soccer využilo Beckhamova pobytu k budování stabilnějšího zázemí. „Za dobu Davidova působení se přidalo do soutěže dalších sedm týmů, otevřeli jsme devět nových stadionů a získali spoustu dalších sponzorů,“ shrnul pokroky šéf MLS Don Garber.

ČTĚTE TAKÉ

Vedení soutěže vyvíjí úsilí, aby se vyhnulo opakování příběhu North American Soccer League. Šlo o první projekt, který se ve Spojených státech snažil vynést fotbal na výsluní, a na pomoc si vzal také zvučné ikony. Na zápasy Pelého a Franze Beckenbauera v dresu New York Cosmos chodilo průměrně kolem 40 tisíc lidí. Po jejich odchodu ale kolísající popularita fotbalu přinesla v polovině osmdesátých let ligový krach.

Bez Beckhama by měl následovat jiný scénář. Pohled na divácké statistiky ukazuje, že přítomnost největší hvězdy není jediným tahákem, který vábí příznivce na tribuny. Nejnavštěvovanějšími domácími zápasy se v posledních třech sezonách překvapivě nemůže pochlubit Beckhamův klub, ale tým Seattle Sounders, který vznikl teprve před čtyřmi lety a nemá na soupisce ani jedno zvučné jméno.

Boj ale ještě není vyhraný ani tentokrát, což je patrné i ze zdánlivých detailů. Stačí se podívat na sportovní rubriku internetového vydání Los Angeles Times. Speciální záložku v záhlaví s odkazem na zprávy mají místní týmy v basketbalu (Lakers), baseballu (Dodgers a Angels), hokeji (Anaheim Mighty Ducks a LA Kings). Na fotbal se však nedostalo ani přes více než čtyřletý pobyt vyhlášené fotbalové celebrity v největším kalifornském městě.

Obrázek zvětšíte kliknutím

Svoje představy o Beckhamovi museli fanoušci v průběhu jeho angažmá korigovat. „V médiích byl prezentován spíš jako celebrita, nikoliv jako sportovec. Lidé ho častěji vnímali jako manžela Victorie alias Posh Spice,“ upozornil komentátor LA Times Bill Plaschke.

Nebylo se čemu divit. Beckham se častěji než po zeleném trávníku procházel po červeném koberci. „Fotbal nesnáším. Než padne gól, trvá to roky. Když tady ale je Beckham, budu se dívat. Má hezké sexy tělo,“ citovaly před prvním Beckhamovým zápasem zpravodajské agentury Alexandru Gillardovou, jednu z fanynek, jež rychle propadly kouzlu někdejšího kapitána anglické reprezentace.

Na Beckhama byla kladena místy až přehnaná očekávání. Hráč s číslem 23 se zjevil před očima neznalých diváků a řada z nich ho považovala za vyhlášeného kanonýra, zatímco záložník nejvíc proslul precizně zahrávanými přímými kopy.

Předpoklady pro růst fotbalové gramotnosti existují nezávisle na Beckhamovi. Na amerických školách je dnes fotbal nejpopulárnějším sportem. Označení soccer mom (fotbalová máma) se ujalo jako obecně srozumitelný výraz označující ženu z předměstí, která tráví hodně času na cestách se svými dětmi po sportovních kroužcích.

Beckham zůstává přesvědčený, že své osvětové poslání splnil. „Když jsem hrál za Manchester United nebo Real Madrid, o fotbale v Americe jste neslyšeli, a to se povedlo změnit.“ Až další roky ukážou, jak moc životaschopný je fotbal v americkém vydání bez Beckhamovy pomoci.

Autor: