Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

OTÁZKY A ODPOVĚDI Revoluce ve fotbale, která pro Česko vlastně nic neřeší

Sport

  18:18
PRAHA - Od roku 2026 bude hrát na finálovém turnaji fotbalového světového šampionátu místo současných 32 rekordních 48 týmů. Alespoň to v úterý dopoledne schválil výkonný výbor Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Co z toho plyne pro fanoušky, týmy, fotbalisty či kontinenty?

Změna formátu MS přinesla Čechům radost. Sama o sobě je ale na turnaj nedostane. foto: ČTK

Na to se pokusíme najít odpovědi v následujících pěti bodech.

1. Proč FIFA změnila počet účastníků finálového turnaje MS, který bude od roku 2026 hrát 48 zemí (FIFA má nyní 211 členských států)?

Jde především o snahu loni nově zvoleného předsedy FIFA Gianniho Infantina. Ten si dal změnu formátu MS mezi své priority, nechal kvůli ní vypracovat i obsáhlou analýzu. Přestože z ní vyplývá především fakt, že díky navýšení celkového počtu zápasů ze 64 na 80 na tom FIFA vydělá mezi 700 miliony dolarů a 1 miliardou dolarů, on sám mluví o globalizaci fotbalu a jeho rozšíření do všech světových koutů.

Fotbalová revoluce a šance pro další země. Na MS bude nově hrát 48 týmů

Kvůli svému nápadu se sešel z mnoha známými osobnostmi tohoto sportu, dá se říct, že absolvoval menší světové turné. A povedlo se mu naklonit si na svoji stranu mimo jiné argentinskou legendu Diega Maradonu či portugalského kouče Josého Mourinha. Oba po schválení změny formátu MS jeho „kouzelnou formulku“ o pomoci menším zemím svorně zopakovali.

2. Kdo z této změny bude těžit nejvíce?

Kromě zmíněné pokladny FIFA pak hlavně africký a asijský kontinent. Současný formát byl následující: z Evropy šlo na MS 13 týmů, z Afriky pět, z Asie čtyři, ze střední a Severní Ameriky 4, z Jižní šest.

Nové rozdělení sil ještě není jasné, z šestnácti míst navíc oproti stávajícímu modelu by ale měli Afričané ukrojit čtyři dílky navíc, Asiaté dokonce pět. Americký kontinent by se mohl spojit a dostat další tři místa, stejně jako Evropy, jedno by pak připadlo na Oceánii. Už z toho je opět jasné, odkud vane vítr této změny.

Afrika i Asie byly dlouhodobě nespokojené kvůli nadvládě Evropy, navíc i FIFA je jasné, jak přínosné by bylo dostat na světový šampionát bohatou Čínu. Paradoxem budiž, že Infantino byl v loňských volbách na šéfa světového fotbalu evropským kandidátem a největšího soupeře měl v tom asijském. Že momentálně udělal největší radost Asii a naopak rozzlobil „svoji“ Evropu, není třeba dodávat.

3. Vytěží z této změny něco také Česká republika?

Ano, stejně jako celá Evropa dvě až tři místa navíc oproti současných třinácti. Dlužno dodat, že pokud by tento model platil už pro poslední světový šampionát před třemi lety, českému výběru by tato změna stejně nebyla nic platná. Spekulace na toto téma jsou ale hodně předčasné. Nový model začne platit až pro MS 2026, pro který se rozehraje kvalifikace na podzim 2024. Jaké bude v té době pozice českého fotbalu, je složité odhadovat.

‚Už to není mistrovství světa,‘ straší nový model MS Němce. Mourinho je nadšený

V současné světové kvalifikaci na čtvrtém místě ve své skupině, tedy na příčce, ze které by cesta na MS nevedla ani při rozšíření na 60 týmů. Důležité navíc je, který kontinent bude závěrečný turnaj pořádat, turnaj v roce 2026 ještě nezná ani svého hostitele. Ten má totiž vždy start zajištěný automaticky.

4. Kdo bude šampionát pořádat?

A když už jsme toto téma nakousli, kde by se mělo MS 2026 konat? O tom se bude rozhodovat kvůli korupčnímu skandálu FIFA až v roce 2020, první náznaky ale už přinese kongres FIFA z 10. května letošního roku v Kuala Kumpuru v Malajsii, tedy Asii. Ta je ale při rotaci pořadatelství ze hry stejně jako by měla být Evropa (MS 2018 Rusko, MS 2022 Katar). Ve hře tak je americký kontinent, případně Afrika.

Aktuálně potvrdily zájem Kanada, USA, Mexiko a Kolumbie, mluví se také o Austrálii s Novým Zélandem a Maroku. Největším favoritem bylo dlouho USA, pořádání turnaje by se shodovalo s 250. výročím vyhlášení americké nezávislosti. Je možné, že se dvě ze zemí amerického kontinentu domluví na spolupořadatelství.

5. Co změna formátu znamená pro fanoušky a hráče?

V první řadě větší šanci vidět alespoň ve dvou zápasech na MS své krajany. Celkový počet duelů sice vzroste na 80 (ze 64), ovšem počet soubojů pro semifinalisty zůstane na sedmi. Ve skupinové fázi totiž týmy odehrají v šestnácti skupinách po třech pouze dva duely. Z ní postoupí do play-off celky na prvních dvou příčkách.

Jednoduchými počty se dostaneme k tomu, že na turnaji se představí více fotbalistů – 1104 (při stoprocentním zaplnění všech soupisek), což znamená větší šanci pro hráče se zviditelnit, přilákat k obrazovkám své klubové (a osobní) fanoušky bez ohledu na to, jakou zemi reprezentují, a pochopitelně také navýšit svoji tržní cenu.

Čímž jsme opět de facto skončili u peněz...