Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Özil znovu pobouřil Němce. O ramadánu porušil půst, večeřel s Erdoganem

Sport

  12:25
ankara - Německý fotbalista tureckého původu Mesut Özil, záložník anglického Arsenalu, porušil během ramadánu půst a v sobotu večer povečeřel s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Setkání patrně vyvolá další vlnu kritiky, napsala agentura AFP.

Mesut Özil a Recep Tayyip Erdogan. foto: ČTK/AP

Pozval Erdogana na svatbu. Německá hvězda Özil je opět pod tvrdou palbou kritiky

Ta se naposledy na záložníka Arsenálu sesypala poté, co v březnu tureckého prezidenta údajně pozval na svatbu s herečkou a modelkou Amine Gülşeovou, bývalou miss Turecka.

Na fotografiích z večeře sedí Erdogan u stolu mezi Özilem a Gulseovou. Večeře se konala v istanbulském paláci Dolmabahçe, někdejším správním centru osmanské říše. 

Společnost jim dělali Fahrettin Altun, šéf komunikačního oddělení tureckého prezidenta, a řada mladých Turků.

Minulý rok sklidil Özil kritiku v Německu kvůli tomu, že se s tureckým prezidentem nechal vyfotit a věnoval mu dres. 

Podle kritiků z řad politiků, médií i veřejnosti tím Özil a jeho kolega Ilkay Gündogan, hráči německé reprezentace, podpořili předvolební kampaň autokrata.

Zklamaný Mesut Özil.
Radost Mesuta Özila.

Tehdejší šéf německého fotbalového svazu Reinhard Grindel se nechal slyšet, že svaz sice respektuje situaci hráčů s migračními kořeny, ale zároveň zastává hodnoty, které Erdogan dostatečně nerespektuje.

Po letním světovým šampionátem v Rusku, kde Özil s německým týmem nečekaně vypadl už ve skupině, pak hráč Arsenalu oznámil konec v reprezentaci. 

Vysvětlil to tím, že necítí dostatek respektu, a vedení svazu v čele s předsedou Reinhardem Grindelem, který letos v dubnu rezignoval po skandálu s převzetím luxusního daru, obvinil z rasismu.

Fotbalista se narodil v západoněmeckém Gelsenkirchenu, je imigrantem z třetí generace. Nemá turecké občanství.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...