Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Panathinaikosu i Rangers hrozí krach

Sport

  18:00
PRAHA - Dohromady mají na kontě 74 ligových titulů, pro Panathinaikos Atény a Glasgow Rangers jsou ale v současnosti důležitější jiné počty. Na rozdíl od vitrín s poháry zejí pokladny slavných fotbalových klubů prázdnotou.

Fotbalista Glasgow Rangers Andrew Little sice slavil vítězství nad městským rivalem Celtikem, ale stále nemá jistotu, že jeho klub nezkrachuje foto: Reuters

Ještě v minulé sezoně patřili fotbalisté Panathinaikosu mezi účastníky Ligy mistrů a obhajovali prvenství v řecké lize. Jenže sladké časy pro nejslavnější řecký klub skončily. Předzvěstí současných problémů byl ústup podnikatelské rodiny Vardinojannisů, která držela vlastnictví klubu v posledních třech dekádách. Proto se muselo začít šetřit.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Štědrá státní podpora přestala být kvůli razantním úsporám zdrojem, odkud se dalo brát, a další zájemci o zadlužený Panathinaikos se zatím nehlásí. „Nejsme daleko od rozpuštění. Sám těžko chápu, jak jsme se mohli dostat do tolik tíživé situace,“ říká člen představenstva Thanasis Jannakopulos.

Také tam by ještě před pár lety málokdo čekal, že se v existenčním ohrožení ocitnou zrovna Glasgow Rangers. Letos v únoru přešel gigant pod nucenou správu a ztratil kvůli tomu deset bodů v ligové tabulce, čímž titul prakticky spadl do klína Celtiku, tradičnímu městskému rivalovi.

Sdružení příznivců mezi sebou vybralo čtvrt milionu liber na úhradu nejnutnějších provozních nákladů. Na daních jsou však závazky klubu se stočtyřicetiletou tradicí mnohem vyšší – dosáhly astronomických 49 milionů liber (1,5 miliardy korun). Utáhnout opasky si museli všichni – největší hvězdy týmu si nechaly snížit plat o 75 procent. Do středy mají zájemci o převzetí klubu podat své nabídky.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...