Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Parádní duel Baník-Olomouc 1:2. Hanáci díky výhře vedou ligu

Sport

  20:07aktualizováno  20:35
PRAHA/OSTRAVA - Moravská bitva Ostrava - Olomouc v rámci 5. kola nejvyšší fotbalové soutěže nabídla na české poměry parádní představení, kterému nechyběly spád, šance, emoce i góly. Hosté z Hané dokázali díky dvěma parádně zahraným rohovým kopům zvítězit 2:1 a minimálně do neděle se posunuli do čela soutěže.

Ostrava - Olomouc. foto: ČTK

Skoro třicet střel, dvě tyče, tři branky a téměř neviditelný hlavní sudí Hrubeš (jeho asistenti se ale dvou chyb při posuzování ofsajdů dopustili), to je jen stručný výčet sobotního fotbalového podvečeru na Bazalech. Jen škoda, že fanoušků nepřišlo více než pět a půl tisíce...

Ti, co přišli viděli již ve 2. minutě pěknou akci hostujícího Navrátila, který z pětadvaceti metrů pořádně protáhl domácího Daňka. A tato šance pak dala minimálně první půli ráz. Lehkonozí ofenzivní hráči Olomouce dokázali napadat rozehrávku soupeře a ostravská záloha v prvním poločase de facto neexistovala.

"I když já s tím nesouhlasím. Museli jsem tak hrát, Olomouc je v současnosti lepším týmem než my. Rozhodli jiné věci, především standardní situace. Při první chyboval obránce, který hlídal Hubníka, při druhé gólman," nesouhlasil s tímto názorem kouč domácích Koubek při pozápasovém hodnocení pro Českou televizi.

V jednom pravdu určitě měl, Baníkovci nezvládli standardní situaci, přesněji rohové kopy. Janotka rozehrál ve 33. minutě krásně na bližší tyč a Hubník prodloužil za sebe a přímo do branky - 0:1. Domácím ještě více ztvrdly nohy, přesto do kabin odcházely oba týmy za stavu 1:1.

Ostrava - Olomouc.

Šmejkal v nastaveném čase hodil dlouhý aut, ten prodloužil za sebe Neves, Zeherovi nesedla střela, ale míč se dostal na zadní tyči ke zcela volnému Šenkeřýkovi a ten vymetl pavučiny z levého horního rohu Drobiszovy branky. "Tušil jsem, že by to mohlo propadnout na zadní tyč. Jsem rád, že to vyšlo," řekl po zápase jediný ostravský střelec v zápase.

Skvělý fotbal pokračoval i ve druhém poločase a v 52. minutě mohl opět poslat do vedení Olomouc Hubník, leč z brejku trefil po chytrém lobu pouze pravou ostravskou tyč. Hanáci se ale po několika dalších šancích přece jen druhého gólu dočkali. Běžela 77. minuta, Vepřek zahrával šestý olomoucký roh a Rossi přetlačil Neuwirtha i Daňka - 1:2.

Ostrava - Olomouc.

Ostravský stoper dostal šanci na vykoupení se o osm minut později, po přetaženém centru Frejlacha na zadní tyč ale trefil hlavou pouze tyč. Ještě před ním selhal v zakončení Zeher. Olomoucké tak nemusela mrzet v závěru zahozená šance Šultese, domácí již na vyrovnání nedosáhli.

Fotbalisté Olomouce tak minimálně na 23 hodin vedou Gambrinus ligu, naopak Ostravští prohráli v lize podruhé v řadě a i podle reakcí kouče při pozápasovém hodnocení není v týmu vše úplně v pořádku. V neděli se hrají další čtyři duely, kolo se pak dohrává dvěma zápasy v pondělí.

5. kolo první fotbalové ligy

FC Baník Ostrava - SK Sigma Olomouc 1:2 (1:1)
Branky: 45.+2 Šenkeřík - 33. Hubník, 77. Rossi. Rozhodčí: Hrubeš - Pelikán, Vysloužil. ŽK: Neuwirth - Škerle, Bajer. Diváci: 5432.

Ostrava: Daněk - Řezník (45.+1 Šmejkal), Neuwirth, Bolf, Neves - Frejlach, Marek, Hušbauer (87. Koukal) - Zeher, Šenkeřík (77. Fantiš), Pilík. Trenér: Koubek.

Olomouc: Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi - Šultes, Navrátil (90. Kaščák), Petr (74. Vašíček) - Hubník (80. Hořava). Trenér: Psotka.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!