130 let
Pavel Horváth, kapitán Plzně.

Pavel Horváth, kapitán Plzně. | foto: ČTK

Rozhovor

Pavel Horváth: Proher se neděsíme, jsme dostatečně zkušení

Sport
  •   20:04
PLZEŇ/PRAHA - Před sezónou to v Plzni nešekali snad ani její nejoptimističtější fanoušci: tým ze západu Čech má po dvanácti kolech fotbalové ligy luxusní dvanáctibodový náskok. "Zůstáváme ale nohama na zemi," připomněl kapitán Viktorie Pavel Horváth (35), jenž nedělní vítězství oslavil jednou malou dvanáctkou.

Čtěte také

Jaká je momentálně v Plzni nálada? Vyhráli jste už pojedenácté v řade a v čele ligy máte velký náskok... 
Nálada je dlouhodobě dobrá, ostatně jako všude, kde se daří a jsou úspěchy. Jsme spolu již dlouho a víme, co si kdo může dovolit. Atmosféra v kabině je fantastická.

V neděli jste ve 12. kole vyhráli, v lize máte dvanáctibodový náskok. Konala se oslava pravou plzeňskou dvanáctkou? (směje se) Jednu malou dvanáctku jsme si na týmové večeři dali...  

Povedlo se vám pobláznit také fanoušky, což se například loni úspěšným týmům – Teplicím a Jablonci – nedařilo.
Já jsem to říkal, už po utkání s Ústím (12. září bylo při výhře 7:0 nad Ústím ve Štruncových sadech vyprodáno, pozn. redakce), že nám hodně pomohla akce, která proběhla dva týdny předtím. Byl plný dům, je dobře, že jsme dokázali, že Plzeň není jen hokejové, ale také fotbalové město. Nyní můžeme vídat hokejové fanoušky na fotbale a naopak, což je skvělé. Teď jen přeji plzeňským hokejistům, aby se jim dařilo stejně jako nám a vévodili jsme oběma tabulkám.

Cítíte, že město žije fotbalem?
Zvýšený zájem určitě je, ale mě poznávali vždy a všude již předtím.

(Kliknutím na obrázek se grafika zvětší)Grafika - fotbalová Plzeň 

Zlobil se trenér Vrba na hráče za ztrátu koncentrace a polevení v duelu s Brnem za stavu 2:0. Soupeř snížil a měl i šance na vyrovnání (zápas nakonec skončil 4:1 pro Plzeň)?
Nemůžu říct, že by se vyloženě zlobil, ale upozornil nás v kabině, že se fotbal hraje po celých devadesát minut a každou vteřinu musíme odehrát na sto procent.

Nebyl ten výpadek znamením, že by si někteří hráči začali myslet, že začali trochu létat v oblacích?
Ne, určitě, ne. Stojíme nohama na zemi. Já už toho mám za sebou více a nejsem sám. Kdyby se někdo chtěl vznášet, tak jej vrátíme rychle zpět na zem.

V čem tkví kouzlo Plzně? Třeba na začátku sezony jste prohráli Evropské lize s Besiktasí, ale vůbec to s vámi nezacloumalo a v lize jste dál vítězili.
Besiktas je trochu jiná liga než ta česká. Navíc jsme věděli, že jsme odehráli skvělá utkání, i když jsme vypadli. Přenesli jsme to do ligy, vše do sebe zapadlo a my jsme rádi, že to tak je.

Nebojíte se, co udělá s týmem první ligová porážka?
Určitě to přijít může, ale když prohrajeme, tak se holt pokusíme vyhrát další zápas a pojedeme dál. Jsme dost zkušení na to, abychom to zvládli.

Jak zvládáte tlak médií a okolí? Jak to hráči zvládají?
Zatím ten tlak není tak enormní, navíc velká část z nás prošla Spartou, kde jsme to zažili, ať se daří nebo nedaří, takže si myslím, že se toho nemusíme obávat.

Dalo by se říct, že v tomto byla pro vás a některé další spoluhráče Sparta dobrou školou?
Určitě, bezesporu.

Z kterého ze svých pronásledovatelů máte největší obavy?
Obavy nemáme z nikoho, respektujeme každého soupeře. Víme, že porazit můžeme všechny. Zajímáme se jen o své výkony a na soupeře se dívat nemusíme.

Máte na kontě 11 výher, rekord ligy je 15 výher v řadě. Vás teď čekají Boleslav venku, doma Teplice, poté jedete do Ostravy, doma Liberec a v prvním jarním kole případně Bohemka v Edenu. Který ze soupeřů je pro vás největší prověrkou?
Dnešní liga je momentálně hodně vyrovnaná, teda až na nás. Ale vážně. Čeká nás Boleslav venku a Teplice doma. V těchto duelech se podle mě bude lámat chleba. Pokud je vyhrajeme, tak už budeme muset chtě nechtě přiznat, že hrajeme o titul.

Takže rozjetá Boleslav je pro vás momentálně nejtěžší zkouškou?
Určitě. Bude to pro nás strašně těžké utkání, ale my se pořádně připravíme, pokusíme se jim vnutit naši hru a budeme věřit, že opět vyhrajeme. V kombinaci s Teplicemi je to hodně těžká, asi klíčová prověrka.

Co říkáte na svůj úspěch ve volbách? Počítal jste s tím?
Šel jsem do toho s tím, že chci podpořit své kolegy na kandidátce, nakonec jsem se tam dostal ze sedmého místa, s čímž jsem vůbec nepočítal. Myslím, že ta komunální politika není ani tak o politice, ale o aktuálních problémech. Myslím, že to může zvládnout každý rozumný člověk, takže myslím, že to dokážu s fotbalem skloubit.

Připravujete se na zasedání?
Zatím nevím, co mě čeká. Uvidíme, co to obnáší...

Nebude vás politická kariéra rozptylovat?
Nedá se tomu říklat politická kariéra, nyní jsem hlavně fotbalista, ale za tři roky může být vše jinak.

Takže uvažujete v tom, že byste v politice pokračovat?
Vyloučit se nedá nic.

A ptal jste se na radu některých sportovců-politiků? Nabízí se jméno poslance Šlégra.
Osobně se neznáme, ale uvidíme.

Co když se vám bude krýt trénink nebo zápas se zasedáním? Co zvítězí?
Fotbal má momentálně přednost.

Autor: Antonín Vavrda