Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pelé a Beckenbauer hájí rozhodčí

Sport

  19:47
Berlin - Fotbalové legendy Pelé a Franz Beckenbauer vystoupili v Německu na obranu rozhodčích, na které se v průběhu mistrovství světa snesla kritika hlavně kvůli vysokému počtu udělených karet.

Franz Beckenbauer foto: JOHN MACDOUGALL AFP

Podle šéfa organizačního výboru Beckenbauera lidé arbitry příliš rychle odsoudili, vinu přitom nesou spíš hráči.

"Provokují, kde jen mohou, a využívají každou příležitost, aby si vynutili žlutou kartu pro soupeře. Tyhle herecké etudy jsou tak nápadné," prohlásil dnes Beckenbauer v Berlíně. Po mistrovství světa se prý musí situací někdo konečně pořádně zabývat. "Musíme to analyzovat, abychom rozhodčím do budoucna ulehčili život," dodal.

Podle trojnásobného světového šampiona Pelého sudí jednali správně, když nasadili přísný metr. "Udělování tolika žlutých a červených karet je správné. Jde o to, aby byli hráči chráněni," řekl slavný Brazilec agentuře DPA.

Letošní mistrovství již překonalo rekord v počtu udělených červených karet, když bylo vyloučeno 25 fotbalistů. Další karetní rekord padl v osmifinálovém utkání Portugalska s Nizozemskem, ve kterém ruský rozhodčí Valentin Ivanov udělil 16 žlutých a čtyři červené karty.

Přesto Pelé úroveň zápasů na šampionátu chválí. "Mistrovství světa v Evropě bylo vždycky tvrdá záležitost. Obávali jsme se, že bude mnohem více zápasů, které skončí 0:0. Padlo docela dost branek," prohlásil jeden z čestných hostů turnaje.
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...