Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pelé má za sebou poslední cestu, v ulicích Santosu se s ním loučily tisíce lidí

Sport

  14:02aktualizováno  19:35
Pelé má za sebou poslední cestu. Rakev s ostatky legendárního brazilského fotbalisty putovala zaplněnými ulicemi Santosu ke hřbitovu Memorial Necrópole Ecumenica, kde se v úterý odpoledne uskutečnilo poslední rozloučení v rodinném kruhu.

Hřbitov Memorial Necrópole Ecumenica, kde byl Pelé v devátém patře za přítomnosti rodiny pohřben. se stejně jako výkony slavného Brazilce dostalo do Guinessovy knihy rekordů. Oficiálně jde o nejvyšší hřbitov na světě.

Tisíce truchlících stály ve frontě celou noc, aby vzdaly úctu fotbalistovi, který změnil sport.

Rakev s jeho ostatky byla během pondělí na čtyřiadvacet hodin umístěna na hrací ploše stadionu Urbano Caldeira v Santosu, s nímž Pelé spojil téměř celou kariéru.

U katafalku se vystřídalo odhadem na čtvrt milionu lidí.

V úterý odpoledne středoevropského času se vydala ke hřbitovu. Procesí minulo i dům, v němž žije Pelého stoletá matka Celeste. Podle brazilských médií je dlouhodobě upoutána na lůžko a není při smyslech.

Rakev dopravil na místo posledního odpočinku hasičský vůz. Při příjezdu na hřbitov kapely hrály oficiální hymnu FC Santos a katolický chorál. Než dorazila vlastní rakev, zpívali přítomní lidé Pelého oblíbené písně ve stylu samby.

Pelé zemřel ve věku 82 let minulý čtvrtek 29. prosince v nemocnici v nedalekém Sao Paulu na celkové selhání organismu.

Brazilská vláda vyhlásila třídenní státní smutek. U Pelého rakve stanuly tisíce fanoušků, obyčejných lidí i třeba nový brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Když v úterý vjel na stadion, spousta lidí na něk křičela: „Zloději, patříš do vězení.“

Brazílie je země, kterou rozdělují politici i sociální poměry. Jediný, kdo všechny dal dohromady, byl Pelé.

„Pelé pomohl sjednotit moderní Brazílii, prolomil rasistické standardy ve společnosti, černým Brazilcům otevřel dveře do společnosti,“ řekla Beatrice, jedna z těch, která se přišla s Pelém osobně rozloučit.

Přestože je v současné době v Santosu velké horko kolem třiceti stupňů, zástupy lidí mířící ke stadionu neřídly. Z reproduktorů se ozývala píseň Meu Legado (Můj odkaz), kterou v roce 2006 nazpíval Pelé.

Fanoušci FC Santos v ulicích města vyprovázejí na poslední cestu Pelého.

Wilson Genio stál ve frontě se svým třináctiletým synem Miguelem, který nesl bílé růže a vlajku fotbalového klubu Santos osobně podepsanou Pelém „Rodině Wilsona Genia, váš přítel Pelé“.

Genio doprovázel rakev už od nemocnice v Sao Paulu, kde se Pelé do posledních dnů svého života léčil s rakovinou tlustého střeva.

„Jeli jsme za ním celou cestu, v Santosu jsme byli od půl čtvrté od rána,“ svěřil se Genio. „I když bychom žili dalších dva tisíce let, nikdo nebude jako Pelé.“

Pelé byl jedinečný. Vyhrál třikrát mistrovství světa (1958, 1962 a 1970), což nikdo jiný nedokázal. Dal víc než 1200 gólů. Je považován za nejlepšího fotbalistu všech dob.

Obrovský vliv měl i mimo hřiště, obdržel řadu vyznamenání i ocenění za zásluhy. Byl ministrem sportu, velvyslancem dobré vůle UNESCO i OSN pro ekologii a životní prostředí.

„Požádáme každou zemi na světě, aby pojmenovala jeden ze svých stadionů po Pelém,“ vyzval prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, když do Santosu přicestoval.. „Jdeme příkladem a dáme hřišti v našem sídle název ‚Estádio Pelé - FIFA Zürich‘,“ uvedl Infantino.

Autor: