Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pelta Horníkův návrat k fotbalu vítá: Odpykal si to, trpěl jako pes

Sport

  12:39
PRAHA - Symbol fotbalové korupční kauzy Ivan Horník před několika dny přijal nabídku Viktorie Žižkov a oficiálně se vrátil do velkého fotbalu. Další bafuňář ho dnes z pozice šéfa českého fotbalu hájí. "To, že se vrátil, je dobře," řekl v rozhovoru pro MF Dnes Miroslav Pelta.

Miroslav Pelta foto: ČTK

Na konci dubna uplynulo přesně deset let od vypuknutí největší úplatkářské aféry v historii tuzemského sportu. Obžalovaných bylo hodně, vzdor odposlechům však mnohdy chyběly usvědčovací důkazy. I proto je Ivan Horník brán jako člověk, který si "to" odpykal za všechny. A který, kdyby si pustil jazyk na špacír, mohl pořádně zavařit dalším desítkám podezřelých.

Ivánku, kamaráde...

Korupční aféra 'oslavila' v dubnu 10 let. Jaký byl její průběh a s jakými tresty vyvázli obvinění? ČTĚTE ZDE

Možná i proto proti jeho comebacku nikdo z fotbalového prostředí hlasitě neprotestoval. Právě naopak. Hodně diplomatickou notu teď pro MF Dnes zvolil i Pelta, jehož jméno v divadelní hře Ivánku, kamaráde..., ispirované tehdejšími odposlechy, také zaznělo.

"Jeho trest uplynul, odpykal si ho. Nikoho nezabil. Asi ne všichni z toho budou nadšení, ale já v tom, aby dostal druhou šanci. Problém nevidím. Bez fotbalu trpěl jako pes. To, že se vrací, já osobně říkám, že hlavně pro Viktorku Žižkov je to dobře," říká Pelta.

Podle Pelty se korupční situace v českém fotbale výrazně zlepšila a možnosti ovlivňování zápasů jsou tak značně eliminovány. Své tvrzení přitom zakládá především na důvěře v neúplatnost sudích. "Rozhodčí nastavili etický kodex, funguje. Málokdo si dovolí uvažovat o nějakém ovlivnění, bylo by to moc vidět. Rozhodčí v první lize berou 25 tisíc za zápas a pískají třeba i třikrát do měsíce. Byli by proti sobě, kdyby přistoupili na nějaké manipulace."

ČTĚTE K TÉMATU

Viktoria Žižkov se v letošní sezoně zpět do nejvyšší soutěže neprobojovala. Svůj boj o návrat mezi elitu teď začně i s Horníkem v zádech. "Ivan Horník si s sebou svůj průšvih ponese do konce života, navždy zůstane symbolem korupce ve fotbale. To je pravda. Já vím, že jde za námi nějaká pachuť z minulosti, nejsme křišťálově čistí. Ale snažíme se to vylepšit," věří v lepší mediální obraz sebe i svých "kamarádů" z minulosti Pelta.

Autor: