Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pelta: Můžeme překvapit jako v Anglii

Sport

  9:00
BAD WALTERSDORF - V šéfovi fotbalové asociace Miroslavu Peltovi ožívají nostalgické vzpomínky na památnou jízdu před 16 lety, kdy reprezentace na mistrovství Evropy v Anglii došla až ke stříbrným medailím. Pelta z tehdejší role manažera týmu povýšil, ale starost o mužstvo, na které i teď osobně dohlíží, mu zůstala.

Miroslav Pelta. foto: ČTK

Pelta věří, že současný tým může napodobit jízdu svých předchůdců v roce 1996. "Máme tým hladový po úspěchu, jsme turnajové mužstvo. A když postoupíme ze skupiny, budu to brát jako splnění našeho cíle. Věřím, že se to může povést. Třeba jako v Anglii. Zase jsme schopní překvapit," řekl Pelta při setkání s novináři v rakouském Bad Waltersdorfu, dějišti soustředění národního týmu. "Fotbal ale nemá logiku, v tom je krásný i záludný zároveň. Nevíte, co vás čeká. Podle nějakých rozpočtů se nedá nic plánovat," líčil Pelta.

Sám si prý všímá několika podobností, které provázely přípravy obou týmů před Eurem v roce 1996 a tím nynějším. Byť turnaje dělí velká časová propast. První muž českého fotbalu je třeba rád, že i v letošním výběru kouče Michala Bílka figuruje více zástupců z české ligy než před minulými šampionáty v letech 2008 a 2004. Zatímco před osmi lety jich do Portugalska zamířilo pět a před čtyřmi lety do Rakouska a Švýcarska ještě o dva méně, nyní Bílek pozval sedm hráčů z domácí soutěže.

Nominace Česka

Společná fotka českých fotbalistů před Eurem 2012

"Je dobře, že tam Michal Bílek hráče z naší ligy dostal. Měl odvahu a nebojí se na nich tým postavit. Pilař, Limberský, Rajtoral, ti všichni i další ostatní mě překvapili. Před Eurem 1996 byla v mančaftu lavina hráčů ze Slavie, pro pro ty kluky to byla zlomová chvíle v kariéře. Teď to vnímám podobně," řekl Pelta, který dnes s Bílkem prodloužil smlouvu i na kvalifikaci MS 2014.

Tým podle něj může dojít daleko. "Máme Petra Čecha, který vychytal Ligu mistrů, Tomáš Rosický měl super jaro v Arsenalu, Pekhart dal při své první sezoně za Norimberk v bundeslize devět gólů. Plašil má dlouhodobě kvalitní formu," vypočítával Pelta.

Zvláště prý sází na útočníka Milana Baroše, nejlepšího kanonýra portugalského Eura, na jehož hlavu se v posledních letech spíš snášela kritika fanoušků. Peltu ale nijak neznervózňuje, že Baroš v kvalifikaci dal jediný gól. A v přípravném únorovém utkání v Irsku se trefil v národním týmu téměř po roce.

"Má před sebou (Baroš) ještě dobré roky. Můžou v něm bouchnout saze jako v Portugalsku. Já mu věřím. Třeba přijde první zápas Eura, první centr a on to trefí. Je to otázka psychiky. Když bude zdráv, o jeho gólovou potenci strach nemám," prohlásil Pelta.

Euru obětoval i rodinu

Nijak nezastírá, že jak se Euro blíží, vrší se mu pracovní povinnosti. "Moje pracovní nasazení je teď enormní. Ráno vstávám v pět, v půl šesté vyjíždím, abych v Praze na Jižní spojce nechytil zácpu. A vracím se v době, kdy je tam zase už volno. Nebo v Praze i přespávám. Mistrovství teď obětuju veškerý čas i rodinu," popisoval Pelta, známý jablonecký patriot. Sní o tom, že se mu všechno vyplatí v podobě úspěšného vystoupení reprezentace na mistrovství.

Pelta řeší i veškeré marketingové záležitosti spojené s účastí na ME, pod dohled si vzal také chod a provoz "Českého domu" ve Vratislavi. Asociace se ještě na žádném mistrovství do podobné akce nepustila. Podle Pelty se náklady na zřízení domu šplhají do milionů. "Ale na konci to chci mít všechno na nule. Nemám strach, že by to bylo ztrátové, musíme mít sílu ty peníze sehnat," řekl Pelta.

"Český dům", kam bude asociace zvát bývalé reprezentanty, politiky, zástupce sponzorů či rodinné příslušníky hráčů, prý bude mít úroveň. "Bude to velkolepé. Ale hlavní je, aby se tam slavily naše dobré výsledky. Když to bude, nálada se hned utrhne, " těšil se Pelta.

Jednání vede i s prezidentem Václavem Klausem, který proti původním plánům nedorazí podpořit reprezentaci na úvodní duel 8. června proti Rusku, ale nakonec až na třetí vystoupení ve skupině proti domácím Polákům (16. června). "Tam půjde o všechno, bude hořet stadion," odhadoval s úsměvem Pelta.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.