Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Limberského chování se neslučuje s rolí reprezentanta, prohlásil Pelta

Sport

  16:42aktualizováno  17:27
PRAHA - Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta naznačil, že David Limberský nebude kvůli nehodě v opilosti a následných nevhodných gólových oslavách v nejbližší nominaci české reprezentace.

Odsouzeníhodný incident zřejmě nepřibrzdí ani Limberského reprezentační kariéru. foto: Reprofoto

Předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Pelta to řekl v rozhovoru pro DVTV.cz.

„Mluvil jsem o tom s trenérem Pavlem Vrbou, který na to má vlastní názor. Je to věc, která je neslučitelná s rolí reprezentanta. Myslím, že to David Limberský pocítí v nejbližších dnech při nominaci národního mužstva,“ uvedl Pelta.

Znamená to, že Limberský kvůli autonehodě pod vlivem alkoholu a následným nevhodným oslavám při zápase v Příbrami dočasně končí v reprezentaci?

Z bujarého večírku rovnou za volant. V opilosti už bouraly i hvězdy NHL

Na přímý dotaz Martina Veselovského odpověděl Pelta vyhýbavě. Jako by právě řekl víc, než původně zamýšlel.

„Přijde čas, kdy jasně řekneme postoj vedení FAČR směrem k Davidu Limberskému,“ poznamenal nejvyšší muž českého fotbalu.

A dodal: „Vadí mi spíš Limberského následná reakce při zápase v Příbrami, kdy si z toho nepřímo dělal srandu. To je mi nepříjemné. Mluvil jsem s trenérem Pavlem Vrbou. Během nejbližších dnů padne rozhodnutí.“

Česko už má postup na Euro 2016 jistý

Nejbližší nominace české reprezentace bude příští týden v úterý. Trenér Vrba oznámí jména hráčů, s nimiž počítá na zápasy proti Turecku (10. října) a v Nizozemsku (13. října).

Národnímu týmu sice půjde o první místo v kvalifikační skupině, ale přímý postup na mistrovství Evropy 2016 už má jisté.

Na seznamu reprezentantů podle všeho bude chybět Limberský. V zákulisí se o tom mluvilo už v předchozích dnech, ale až v pondělí odpoledne to naznačil i Pelta.

Plzeňský obránce David Limberský.
REBEL. David Limberský pár dnů poté, co vybojoval s reprezentací postup na...

Fotbalová asociace k Peltovým slovům nyní nic dodávat nebude. Vyjadřovat se nebude ani Viktoria Plzeň, kde Limberský působí.

Sám hráč v posledních dnech s médii nekomunikuje - před novináře od nehody nepředstoupil ani po jednom ze tří soutěžních zápasů.

K Limberského prohřešku se před pár dny pro YouTube účet české reprezentace vyjádřil také přímo Vrba: „Vysvětlili jsme si s Davidem určitá pravidla, která chci, aby hráči dodržovali. Určitě to nechceme smáznout, určitě se k tomu nějak postavíme. Máme na to svůj názor a veřejnost včas nějaké další kroky pochopí.“

Limberský boural opilý, pak nevhodně slavil gól

Plzeňský a reprezentační levý obránce nedávno boural na pražském Smíchově. Byl pod vlivem alkoholu - policisté mu naměřili přes 1,5 promile - a z místa nehody se navíc snažil utéct. Nikdo nebyl zraněn

Vedení klubu udělilo Limberskému nejvyšší pokutu v historii Viktorie Plzeň, sebralo mu kapitánskou pásku a navíc vyhlásilo nulovou toleranci pro disciplinární prohřešky.

Další postihy můžou následovat. Policie případ vyšetřuje a Limberskému za nehodu pod vlivem alkoholu hrozí v krajním případě dokonce vězení...

„Udělal jsem strašnou hloupost a dobře si uvědomuji, že pro moje chování neexistuje omluva. Přesto bych se omluvit chtěl - a to trenérům a spoluhráčům, vedení a partnerům klubu, fanouškům Viktorky i všem těm, kteří mi například v dresu národního týmu drží palce. Mrzí mě, že jsem tolik lidí zklamal a je mi jasné, že jejich důvěru budu zpět získávat velmi dlouho. Ale i tak se o to pokusím,“ zkroušeně vzkázal Limberský v pátek.

Dva dny nato skandál sám připomněl. Už po deseti minutách ligového zápasu v Příbrami (4:0) vstřelil úvodní gól zápasu, který oslavil nevhodným gestem - napodoboval kroucení volantem, jako by řídil auto.

Autor: