130 let
Miroslav Pelta (vlevo).

Miroslav Pelta (vlevo). | foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Pelta potvrdil, že bude kandidovat na předsedu českého fotbalu

Sport
  •   10:31
PRAHA - Majitel Baumitu Jablonec Miroslav Pelta bude kandidovat na předsedu Fotbalové asociace České republiky. Rozhodl se prý na základě podpory dvou nejslavnějších českých klubů Sparty a Slavie. Pelta kandidaturu potvrdil v rozhovoru pro ČTK.

Uzávěrka přihlášek je dnes. Oficiálně se zatím do boje o post uvolněný Ivanem Haškem přihlásili také Dagmar Damková a Jindřich Rajchl. Dnes se možnosti kandidovat definitivně vzdal někdejší generální sekretář svazu Petr Fousek.

Pelta v úterý ČTK řekl, že ho čekají důležitá jednání, po kterých se rozhodne, zda do boje o nejvyšší post v českém fotbale půjde. Dnes už měl jasno.

Více o kandidatuře na post předsedy FA:

"Rozhodl jsem se kandidovat. Zásadní pro mě je, že mě podporují nejvýznamnější české kluby, jak historicky, tak i tradicí, Sparta, Slavia, Teplice, Brno a další týmy. Samozřejmě mám podporu i v kraji, kde jsem působil úspěšně jako předseda," uvedl funkcionář na www.denik.cz.

Pelta, jenž sám kdysi pracoval jako sportovní manažer Sparty a působil také ve svazovém vedení včetně marketingové společnosti STES, tuší, že proti dvojbloku Rajchl-Damková, který se podle zákulisních informací nakonec domluví na společném postupu, to bude mít hodně složité.

"Jdu do složitého boje, ale mám odpracováno dost na všech úrovních fotbalu a těší mě podpora řady prvoligových klubů. Myslím si, že mám českému fotbalu co dát," řekl ČTK Pelta, podle kterého je pravá chvíle především stabilizovat financování českého fotbalu. "To je moje parketa, v tom mám podporu i lidí z byznysu," tvrdí činovník.

Pelta už má jasno, jak by naložil se svým většinovým podílem v jabloneckém klubu. Převedl by ho na občanské sdružení klubu. "Samozřejmě bych odešel ze statutárních funkcí a našel za sebe náhradu," dodal.

Jména případných dalších kandidátů zatím nejsou známa. Především není jasné, zda do boje půjde majitel Viktorie Žižkov Luděk Vinš. Fousek kandidaturu vzdal. "Od rezignace Ivana Haška jsem vyzýván, abych do toho šel a podporu bych určitě našel. Kandidaturu zvažuji, ale ještě stále nejsem rozhodnut, protože mě čekají na poslední chvíli nějaká jednání," řekl ve středu ČTK Fousek. Dnes poslal médiím e-mailem informaci, že kandidovat nebude. O svých dalších plánech hodlá informovat na páteční tiskové konferenci.

Autor: ČTK