Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pelta se zbavuje akcií v jabloneckém klubu: Fotbal je spíš o utrácení

Sport

  12:21
PRAHA - Miroslav Pelta jedná o vstupu nových akcionářů do svého fotbalového klubu v Jablonci nad Nisou. Sám by si v něm pak zřejmě ponechal jen menší podíl. Získal by finance pro jednoho z aspirantů na titul a zároveň by vyřešil i dlouhodobý problém, kdy je jako předseda Fotbalové asociace ČR a majitel ligového klubu ve střetu zájmů.

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta (druhý zprava), nalevo od něj Miroslav Jansta, napravo Roman Berbr. foto: MAFRA - Michal Šula

„Jsem v závěrečné fázi toho, aby v Jablonci došlo ke změně akciových podílů. Není to jen o tom, že na někoho převedu akcie. Klub potřebuje opravdové akcionáře, kteří mají své prostředky,“ řekl Pelta na setkání s novináři. „Není to jisté, ale velice pravděpodobné,“ dodal.

Konkrétní jednání prý vede se dvěma významnými osobnostmi. „Jde o lidi, kteří jsou známí angažováním ve sportovním prostředí i byznysu. Jeden z nich už ve fotbale působil. Rád bych, aby se z nich stali akcionáři,“ řekl Pelta.

Něco z 80 % by si chtěl nechat

„Přesvědčit někoho, aby si koupil podíl klubu, není jednoduché. Je třeba, aby měl více jiných úspěšných aktivit, protože fotbal je spíše o utrácení peněz než o jejich vydělávání. Tady ale jde o to, že ty lidi dlouhodobě znám a vědí, že jsem tak trochu blázen, který to dělá srdcem. Teď je proto lámu, aby mi pomohli,“ prohlásil Pelta.

Momentálně sám vlastní 80 procent akcií severočeského klubu, zbylých 20 procent má občanské sdružení. „Převod akcií na nové majitele by pomohl zklidnit i vášně veřejnosti vzhledem k tomu, že jsem zároveň předseda FAČR. Nějaký menší podíl bych si asi nechal, ale o tom se ještě bude jednat,“ pokračoval Pelta.

Od vstupu nových akcionářů do klubu si slibuje především přísun finančních prostředků pro klub. Proto by ani celou transakci nenazýval prodejem. „Spíše by to bylo o tom, že za akcie ti lidé vloží peníze do klubu a ne do mě. Klub potřebuje peníze, aby mohl třeba v zimě na třech čtyřech pozicích posílit,“ doplnil Pelta.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...