Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pelta sedí na Pankráci a český fotbal má problém. Hledá spasitele. Zn.: Spěchá

Sport

  9:30
PRAHA - Český fotbal je v nesnázích. Jeho šéf Miroslav Pelta sedí v cele s obviněním za machinace s dotacemi. A do voleb nového vedení zbývá sotva měsíc.

Miroslav Pelta na policii. foto: MAFRA

V hluboké krizi bez jasného záchranného kruhu se nachází nejsledovanější tuzemský sport. Předseda fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta je od pátku ve vazbě a i když se proti návrhu na ni odvolal, minimálně pár dní v Praze na Pankráci pobude.

Haindlová: Kandidaturu na post předsedkyně fotbalového svazu zvažuji

Už v pondělí 8. května se mimořádně sejde Výkonný výbor FAČR, aby řešil, co dál. Za necelý měsíc – 2. června – se mělo volit vedení asociace. A Pelta byl jediným kandidátem na post předsedy, který zastává od roku 2011.

„V pondělí od ranních hodin bude Výkonný výbor řešit, jak s nastalou situací naloží,“ řekl LN tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman. Nejvyšší fotbalové funkcionáře tak čeká pořádně horký sváteční úvod týdne. Na Den vítězství se budou snažit zachránit vše, co se dá.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta (vlevo) u Obvodního soudu pro...
Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta (uprostřed) u Obvodního soudu pro...

Uzávěrkou přihlášek do voleb je pátek 12. května. Pelta měl být jediným adeptem. Tedy pokud vůbec stihl přihlášku podat. „Mohu potvrdit, že návrh na volbu Miroslava Pelty do funkce předsedy FAČR byl v řádném termínu doručený,“ schoval se za neurčitou frázi ředitel Legislativně právního oddělení svazu Jan Pauly. Jablonecký boss může formální náležitosti samozřejmě splnit i z vazební věznice.

TŘI VARIANTY, JAK BUDOU PROBÍHAT VOLBY PŘEDSEDY FOTBALOVÉ ASOCIACE

  • Narychlo se objeví nový kandidát, kterého by musely podpořit alespoň tři krajské svazy, nebo sedm okresních svazů, či deset klubů. Ovšem uzávěrka přihlášek je už 12. května, čili přesně za týden. Takový člověk by následně musel získat podporu jak v české, tak v moravské komoře, což by bylo velmi složité.
  • Delegáti navzdory obvinění a vazbě zvolí na základě presumpce neviny Peltu, kterému stanovy kandidaturu nezakazují.
  • Volby proběhnou později, na mimořádné valné hromadě. Do té doby se buď vyřeší situace kolem Pelty, anebo z fotbalového prostředí vzejde nový kandidát.

Pauly nechtěl dění kolem Pelty komentovat. A ke stejným krokům nabádá i své kolegy. Důvod je nasnadě. Je možné, že v následujících dnech budou členové Výkonného výboru figurovat ve vyšetřování coby přímí účastníci například v pozici svědků. Informační embargo potvrdila v oficiálním vyjádření i FAČR.

„V současné chvíli je předčasné cokoliv předjímat. Asociace doposud nebyla seznámena se spisem, a tím pádem se nemůžeme ani detailně k ničemu vyjádřit,“ zní v prohlášení s dodatkem, že místo Pelty budou fotbal řídit místopředsedové Roman Berbr a Zdeněk Zlámal.

Právě Berbr je mnohými nyní považován za případnou náhradní variantu za obviněného předsedu pro červnové volby. „Bez komentáře, vše proberu s kolegy na výboru a vyjádříme se v pondělí,“ řekl LN kontroverzní funkcionář.

V rozhovoru pro MF Dnes přiznala choutky na podání kandidatury předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová, na twitteru se pak vyjádřil pro volbu podnikatele Jiřího Šimáněho šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Svůj návrh může přednést již brzo, na následující dny chystá mimořádné setkání majitelů klubů také Ligová fotbalová asociace, která řídí profesionální soutěže. Jak to nakonec dopadne?

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...