Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Peltovy potíže trápí i Jablonec. Sponzoři přerušují podporu klubu, ten nemá náhradu

Sport

  8:07
JABLONEC/PRAHA - Fotbalový Jablonec by mohl mít z finančně povedeného roku 2018 velkou radost. Posuďte sami – na odměnách za Evropskou ligu získali 100 milionů korun, na prodejích hráčů do elitních českých klubů Severočeši také pár desítek milionů korun vydělali. Potud idylka.

Bývalý šéf české fotbalové asociace Miroslav Pelta. foto:  Michal Šula, MAFRA

Podivným způsobem se rozdělovaly stamiliony. Policie prověřuje, jak se za Pelty nakládalo s penězi z loterií

Jenže tyto zisky jen mírní problém, který v Jablonci vypukl, a to už v květnu 2017, kdy byl zatčen majitel severočeského klubu Miroslav Pelta.

Ostřílený funkcionář si v minulosti vyzkoušel působení v pražské Spartě, byl zastupitelem na jabloneckém magistrátu a také vedl Fotbalovou asociaci České republiky.

A právě v tomto případě se měl jablonecký majitel pořádně ušpinit. Policie Peltu viní ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Do uzavření kauzy tak nechtějí sponzoři přispívat do jeho klubu, navíc když bylo v listopadu loňského roku obvinění rozšířeno ještě o korupci.

K tomu přičtěte skutečnost, že Jablonec není pro partnery zrovna atraktivní destinací, že na ligové zápasy zde chodí v průměru 3102 diváků, což řadí klub na třinácté místo mezi prvoligovou šestnáctkou, a nedostatek financí čtvrtého celku tabulky už nemůže příliš překvapit.

Schůze sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů. Na...
Jablonecký Vojtěch Kubista stíhá soupeře z Rennes.

„Klub je zatížený tím, že majitel klubu je stíhaný Policií České republiky. To znamená, že i já musím zvažovat, jakým způsobem bude fungovat klub. Moje zatčení a obvinění se projevilo v tom, že příjmy z reklamy do klubu se nám snížily minimálně o padesát procent,“ řekl sám Pelta ve velkém rozhovoru pro web jabloneckého klubu.

Evropská liga pomohla

Štěstím v neštěstí byla pro severočeský tým jistá účast v podzimní části Evropské ligy. Když se dají dohromady peníze za účast, k nimž se přidaly odměny za jednu výhru a dvě remízy, dostaneme se až k v úvodu zmíněné částce 100 milionů korun. Ostatně také Pelta přiznává, že nebýt evropských pohárů, klub by měl velký problém.

„Firmy, které s námi spolupracovaly, ve většině případů snížily či neprodloužily smlouvu. Akcionáři firem řekli, že než bude objasněna situace okolo mě, přeruší podporu klubu,“ mrzí jabloneckého šéfa.

Nicméně ani příjmy z Evropské ligy by Jablonci nepomohly úplně přestát složitou situaci, a tak se trenér Petr Rada musel rozloučit s několika hráči, které mu vedení prodalo.

Nutno říci, že poptávka byla velká, protože Severočeši se v Evropě neztratili, kvalitní výkony podávají také v lize.

Do Slavie odešel záložník Lukáš Masopust, pryč je také obránce Matěj Hanousek (Sparta). O další sparťanské akvizici, Davidu Lischkovi, by měla rozhodnout důkladná lékařská kontrola, protože se podle médií při jeho zdravotní prohlídce objevily problémy.

Michal Trávník z Jablonce.

Podle serveru Transfermarkt.com, který se zabývá přestupy, má v kádru jabloneckých fotbalistů vysokou hodnotu ještě středopolař Michal Trávník. Toho oceňuje web na tři miliony eur (asi 77 milionů korun).

„Samozřejmě vždy se chcete někam posunout, ale to nezáleží jen na mně. Kdyby to přišlo, spíš bych preferoval zahraničí,“ přemýšlel nad přesunem Trávník.

Odchody se ale pochopitelně nelíbí fanouškům.

„Zásadní je pro jablonecký fotbal ekonomická stabilita. Nemůžeme kalkulovat s příjmy z Evropské ligy, jimiž jsme si pomohli v minulém roce. Pracujeme na tom, abychom měli i nějaký finanční polštář, dokud není u konce mé vyšetřování,“ podává náhled do budoucna Pelta.

Zmiňovaný polštář bude jablonecký klub potřebovat, protože kauza okolo ovlivňování dotací se nebude soudu rozplétat snadno. A nejspíše ani rychle.

Tím pádem je spíše otázkou, zda nebo jak dlouho dokáže jablonecký klub bez velkých finančních prostředků ze strany sponzorů obstát.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...