Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Peltu k boji o post předsedy nevyzve. Haindlová se ale nevzdává

Sport

  10:22
PRAHA - Měla se ucházet o post předsedkyně českého fotbalu, jenže Markéta Haindlová nezískala pro svou nominaci dostatečnou podporu. Možná i proto se rozhodla, že čelní pozice FAČR zcela opustí a na volební valné hromadě 8. června nebude kandidovat do žádné funkce.

Miroslav Pelta foto: ČTK

"V pátek máme zasedání, připravujeme zprávu pro valnou hromadu. Jediné, co nemůžu, je kontrola hospodaření markentigové agentury. Trvá to od odchodu Ivana Haška a příchodu Pelty. Hašek neměl co skrývat, proto mi veškeré doklady vždy poskytl. V současné době je to takový "Vatikán" - nepřístupné místo, byť se jedná o klíčovou pozici hospodaření asociace," odpověděla v emailové korespondenci s redakcí iDNES.cz.

Proč jste chtěla kandidovat na předsedkyni asociace? Co bylo hlavní motivací?
Už jsem to zdůvodnila ve svém prohlášení. Běžné lidské přesvědčení, že to Ivánkovsky nejde, že to je pro český fotbal špatně. Zdůrazňuji, ne pro produkt fotbal, ale pro český fotbal.

Jenže kandidovat nemůžete, protože vás navrhlo jen devět klubů, minimem bylo deset. Čím si vysvětlujete malou podporu?
Záleží na úhlu pohledu, dá se to nazvat pragmatismem nebo běžným strachem. To znamená, že s tím nesouhlasím, ale vím, co bude následovat (viz víkendové zápasy). Je to asi trochu podobné tomu před listopadem 1989 nebo v roce 1977. Zcela jistě to není tím, že by si lidé mysleli, že Haindlová je špatná, nebo že s tím existujícím systémem souhlasí. Znám to prostředí a nejsem sama. Ivan Hašek kdysi prožíval to samé.

Nesouhlasíte tedy s předsedou Peltou, že jste během svého funkčního období asi špatně pracovala?
Pelta umí i pobavit. Škoda, že většina lidí si to jen přečetla, reálný proslov byl mnohem zábavnější. Tři roky jsem pracovala, zřejmě však s jinými subjekty než současný předseda. Já pracovala s hráči, založila hráčskou asociaci. Fotbal není o agentech a rozhodčích, fotbal je o hráčích.

Zmínila jste, že poté, co vás některé kluby podpořily, tak ve víkendových zápasech čelily represím a že vám bylo vyhrožováno. Jak to bylo?
Nátlak se rozjel hned poté, co jsem ohlásila, že chci kandidovat a začala jsem sbírat nominace. Ale tlaky na mé vyhození z kola ven začaly už mnohem dříve, dokonce už na mém bývalém pracovišti.

Co to bylo za výhružky? Byly anonymní, nebo víte, kdo vám volal?
Promiňte, jsem právnička. Ale na posledním výboru mi jeden nejmenovaný člen jen tak pošeptal jeden vzkaz.

Co jste pomyslela o víkendových zápasech v třetí lize a v divizi těch klubů, které vás podpořily při kandidatuře a rozhodčí je podle vyjádření jejich zástupců výrazně poškodili?
Realita a ukázka toho, pro co bude na valné hromadě hlasovat totální většina delegátů. Přečtěte si komentáře předsedy asociace, to přece stačí.

Kdo za tím podle vás stojí?
Ve svém prohlášení jsem mluvila o dvou etážích českého fotbalu. Tak to je ukázka té první. Ta druhá etáž to ukáže později, při rozdělování dotací a podobných prostředků moci, která nemá jasně stanovená pravidla.

Fotbal a prostředí v něm současný stav chce, tak proč se vzrušovat?
Ano, mohlo by se to takto říci. Orwellova Farma zvířat. Ale zde se produktový manažer mýlí. Fotbal totiž hospodaří s obrovskými státními a veřejnými prostředky. A to už přece není věc jen toho produktu, ale celé veřejnosti. Jsou to peníze každého z vás. A taky nezapomeňte, že v tom systému běhají vaše děti. To je vám všem jedno?

Když jste mluvila o dvou etážích českého fotbalu, ukazovala jste na současného předsedu Peltu, jediného kandidáta na nejvyšší post v asociaci, a Romana Berbra, který chce být místopředsedou. Co říkáte jeho snaze?
Je to důkaz toho, jak silné je jeho postavení a pevný svazek se současným předsedou.

Když jste před třemi lety kandidovala do odvolací a revizní komise, tak jste však Berbrovu podporu a hlasy jeho stoupenců potřebovala, ne?
K té práci mě pozval Ivan Hašek. Byla jsem ve fotbalovém prostředí absolutně nová a toho pána jsem tehdy vůbec neznala. Znala jsem jen sportovní právo, měla jsem doporučení od lidí z FIFA. Tehdy mi, pro mě téměř neznámí lidé, dali hlasy. Asi jen pár z nich jsem zklamala, protože jsem se toho práva držela. A to stačilo.

Jak jste všechno strávila? Jste zklamaná, naštvaná, nebo si říkáte, že český fotbal vám za to nestojí?
Tak zcela jasně chci říci, že nejsem ani naštvaná, ani uražená. Sice pan předseda se to nějak snaží předhazovat novinářům, ale to je jeho oblíbená disciplína. Zklamaná jsem, to je přece normální, ale ne kvůli sobě, ale kvůli těm, co mi ty hlasy dali a podporovali mě. Nikdo mě přeci nemůže podezřívat z toho, že jsem hloupá a že jsem neznalá českých fotbalových poměrů. Ale vždy to někdo musí zkusit, český fotbal a jeho budoucnost za to stojí. Byla to je jedna dílčí bitva, já se nevzdávám.

Autor: