Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Peltu upozornil na odposlechy bývalý bezpečnostní manažer FAČR, tvrdí policie

Sport

  20:00aktualizováno  20:40
PRAHA - Policie obvinila bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR Martina Syneckého z toho, že šéfovi asociace Miroslavu Peltovi vyzradil nasazení policejních odposlechů do jeho kanceláře. V pondělí o tom informovala Česká televize (ČT).

Martin Synecký na archivním snímku

Peltu policie letos v květnu obvinila z manipulace se státními dotacemi na podporu sportu. Synecký se televizi odmítl k případu vyjádřit.

Odposlouchávací zařízení do Peltovy kanceláře podle ČT nainstaloval v prosinci 2016 právě bývalý policista a tehdejší bezpečnostní manažer FAČR Synecký. Posléze ale o skrytém nahrávacím zařízení Peltovi řekl, ačkoli podle policistů šlo o utajovanou informaci a Synecký byl poučen, že ji nesmí nikomu říci.

Český fotbal nesmí padnout ještě níž, než je teď, říká kandidát na předsedu Fousek

„Úmyslně vyzradil tehdejšímu předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi skutečnost, že mu má být do kanceláře umístěno skryté mobilní nahrávací zařízení,“ stojí podle ČT v policejním obvinění.

Policie nasadila odposlech do kanceláře šéfa fotbalové asociace počátkem prosince 2016. Kriminalisté se tehdy podle ČT domnívali, že se schyluje k důležité schůzce. Odposlechy ale žádné poznatky nepřinesly.

To, že Pelta o odposleších ve své kanceláři věděl, policisté zjistili z odposlechnuté konverzace mezi ním a tehdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou. „Bylo zjištěno, že Miroslav Pelta sděluje Simoně Kratochvílové informace, které se dozvěděl od svého bezpečnostního manažera z Fotbalové asociace ČR,“ stojí podle ČT v obvinění Syneckého.

Česká republika vs. Německo, kvalifikace o MS 2018: zleva Sobotka, Pelta,Berbr,...
Miroslav Pelta na policii.

Bývalý šéf českého fotbalu Pelta čelí trestnímu stíhání z ovlivňování dotací na sport z ministerstva školství. Měsíc strávil ve vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června a je vyšetřován na svobodě. Ve vazbě rezignoval na funkci předsedy fotbalové asociace.

Pelta si podle policistů zmanipulovanými dotacemi upevňoval vliv a získával sponzory pro jablonecký klub. Policisté stíhají v kauze také odvolanou náměstkyní ministerstva školství Kratochvílovou, někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, předsedu ČUS Miroslava Janstu a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Obviněny jsou i dvě právnické osoby, Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!