130 let

Bořek Dočkal při nepovedené penaltě proti Plzni | foto: ČTK

Penalta? Klíčový okamžik, ze kterého jsem udělal paskvil, smutní Dočkal

Sport
  •   13:45
Selhal v klíčovém okamžiku. Sparťanský fotbalista Bořek Dočkal mohl z penalty srovnat stav zápasu s Plzní na 1:1, ale netrefil bránu a jeho tým už vývoj neotočil. „Výsledek je krutý,“ řekl po prohře 0:3, po které vítězům chybí už jen jediný bod k jistotě titulu.

„Je to zklamání. Průběh hry neodpovídá tomu, jak vypadá na závěr skóre,“ řekl Dočkal. „Jenže zápasy se nehrají podle toho, kdo je lepší, kdo víc drží míč. Hraje se o důležité momenty, které je potřeba zvládnout. Dnes takovým klíčovým okamžikem byla penalta, kterou jsem nezvládl.“

Krmenčík se po svém prvním gólu vysmíval sparťanům, střídačku krotil sudí

Jaký jste měl plán?
Chtěl jsem to kopnout nějak jinak a rozhodl jsem se, že to dám doprostřed. Na poslední chvíli jsem periferně viděl, že gólman zůstal stát, ale už jsem to nedokázal zastavit. Byl z toho takový paskvil, že jsem netrefil ani bránu. Ale i kdybych ji trefil, tak to chytil, protože tam zůstal stát...

Rozhodla tato prohra o titulu?
Myslím, že dnes se o titulu už nerozhodovalo. Dnes jsem to vnímal, že se hrálo o ten pocit: porazit je a dostat je pod nějaký tlak, aby konec sezony neměli jednoduchý. Chtěli jsme zažít ten pocit porazit Plzeň a ukázat, že jsme lepší. Herně jsme obstáli, soupeř nás ničím nepřehrál, nebyl v ničem lepší, ale rozhodly jednotlivé dílčí okamžiky, které oni zvládli a já ne.

Sparta vs. Plzeň (David Lafata).
Sparta vs. Plzeň (Karel Krejčí).

Kde se o titulu rozhodovalo? Ve který okamžik jste o něj přišli?
Když se na to zpětně podívám, tak asi největší problém nám přinesl podzimní zápas v Plzni. V tu chvíli jsme byli v čele tabulky a zápas se vyvíjel tak, že minimálně na bod jsme to měli rozehrané. Hráli jsme víc než poločas přesilovku, ale prohráli jsme a tím jsme zbytečně pustili Plzeň do hry o titul. Do té doby jsme měli všechno pod kontrolou, zápasy jsme zvládali vyhrávat, i bod by byl dobrý. To byl zlomový zápas, ale od té doby utekla spousta kol a všechno se ještě dalo uhrát. Těžko se hledá jeden moment, ale tohle byl asi ten nejvýraznější.

Ovlivnil výsledek i náročnější program, který jste měli?
Průběh sezony určitě jo, ale dnešek ne.

Autor: Jaroslav Beránek