Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Penalta za stavu 1:1? Nebál bych se toho, říkají Brabec, Jarolím a Varadi

Sport

  8:58
PRAHA - Mají před sebou nejdůležitější zápas sezony, ale radovat se po něm zítra večer může jen jeden ztéhle trojice fotbalistů. Obránce Sparty Erich Brabec (33), útočník Ostravy Adam Varadi (25) a záložník Jablonce Marek Jarolím (25). Kdo z nich převezme pohár pro ligového mistra?

Brabec v souboji s Teclem. foto: ČTK

Lidové noviny před rozuzlením fotbalového dramatu položily klíčovým hráčům všech tří týmů stejné otázky, aby vznikl tento unikátní trojrozhovor. O nervozitě, tlaku, osudových chybách, Lize mistrů a zodpovědnosti při zápase o všechno.

LIGOVÉ SHRNUTÍ: Sparťané klopýtli, ale k titulu mají stále nejblíže - VÍCE ČTĚTE ZDE!

JABLONEC VYPRÁSKAL Slavii a je zpět v boji o titul. Baník i Sparta zaváhaly - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Hráli jste už někdy tak vypjatý zápas, jaký vás čeká v sobotu?
Erich Brabec (dále jen EB): Před dvěma lety za Slavii s Jabloncem v novém Edenu. I tam šlo v posledním kole ovšechno a zrovna proti nám hrál Jablonec svůj nejlepší zápas jara. Tohle bude něco podobného.
Adam Varadi (dále jen AV): Těžko. Je to zápas o všechno. Když Sparta zaváhá a my vyhrajeme, jdeme na titul.
Marek Jarolím (dále jen MJ): Já mám se Slavií dva tituly a tam byl takový každý zápas. I v Jablonci byly všechny vypjaté, pokud jsme chtěli zůstat ve hře o titul. Teď si to užijeme, ale nepředpokládám, že by Sparta znovu zaváhala a nechali si titul vzít.

Spartu čekají Teplice, Baník Příbram a Jablonec Budějovice. Kdo bude pod větším tlakem?
MJ: Sparta a Ostrava. Baník si to zkomplikoval v posledním kole s Mladou Boleslaví. Scházela jim minuta a měli to ve vlastních rukách. To je bude žrát a v Příbrami to budou mít těžké. Ale ani Sparta to s Teplicemi nebude mít lehké.
AV: Asi Sparta. Oni mají k titulu nejblíž, nesmějí zaváhat.

Erich Brabec v dresu Sparty.

Představte si, že do konce zbývají dvě minuty, je to 1:1 a oba vaši konkurenti zároveň prohrávají. Šli byste kopat penaltu?
AV:
Kdyby se k tomu nikdo neměl, šel bych. Byly by to velké nervy, ale nebál bych se toho.
MJ: Určitě bych šel, ale nevím jestli by mě k tomu pustil Petr Pavlík s Davidem Lafatou. Ti jsou také určení. Domluvili bychom se, ale já bych se té zodpovědnosti nebál.
EB: Byl by to moment, který může rozhodnout o všem. Ale nejde svalit vinu na jednoho hráče, pokud by neproměnil penaltu v posledním zápase. To by bylo nefér.

Je v kabině cítit nervozita?
EB: Zatím je to spíš běžný tréninkový rytmus. Moc si to nepřipouštíme k tělu a nebavíme se o tom.
MJ: Pro nás už je to tak velký úspěch a všichni si to užívají. My můžeme jen získat a tak to musíme brát. Věřím, že to nedopadne nejhůř, tedy že my prohrajeme a Teplice vyhrají. To si nikdo nepřipouští.
AV: Titul je pořád blízko, tak padesát na padesát. Teplice to na Letné určitě nezabalí, teda doufám. To nám teď všichni vtloukají do hlavy, trenér se do nás snaží vlít sebevědomí. Částečně se to daří, ale každý ví, co všechno je ve hře...

FC Baník Ostrava - AC Sparta Praha. Adam Varadi

Bavíte se v kabině o titulu?
AV: Mezi klukama se bavíme, jak by to bylo super a že už teď máme jisté evropské poháry, což od nás nikdo před sezonou nečekal.
MJ: Jasně, ale spíš si tak zašprýmujeme. Pro nás všechny je velké překvapení, že jsme se po remíze s Teplicemi ještě vrátili do hry o titul. Soustředili jsme se už jen na udržení třetího místa a tou výhrou v Edenu se to změnilo.

Erichu, Sparta si naopak cestu za titulem zkomplikovala remízou v Liberci. Jak vám bylo, než jste se dozvěděl, že Baník s Mladou Boleslaví neudržel vítězství?
EB:
Už jsem myslel, že je konec. Potom za námi na hřiště přiběhli náhradníci a dozvěděli jsme se to. Ale ta chvíle, kdy to rozhodčí ukončil a než jsme se dozvěděli ostatní výsledky, nebyla příjemná. V hlavě se mi odehrávaly různé myšlenky.

Ze závěru ligy je obrovské drama. Které chyby v sezoně teď zpětně nejvíce litujete?
EB: Takových zápasů je víc, i když jsem tady jen půl sezony. Kdybych měl vybrat jeden, tak je to domácí remíza s Příbramí hned v prvním jarním kole.
V: Mě nejvíc štve remíza s Mladou Boleslaví a domácí porážka s Českými Budějovicemi.
MJ: Třeba utkání na Slovácku, poslední podzimní kolo, které skončilo 1:1, a my jsme vedli. Nebo zápas se Spartou, ve kterém jsme měli tu slavnou Pekhartovu šanci.

Vlevo plzeňský Milan Petržela, vpravo jablonecký Marek Jarolím.

Poslední kolo se kvůli regulérnosti hraje ve stejný čas. Je pro vás lepší, když znáte průběžné výsledky obou rivalů?
MJ: Jak kdy, podle mě ale není na škodu o poločase vědět, jak se hraje jinde. Nevadí mi to. Když se to jinde vyvíjí dobře, hráče to může uklidnit, v nejhorším případě to prostě hodíte za hlavu. Stejně nemůžete s ostatními výsledky nic dělat.
AV: Já osobně to vědět nechci, mohlo by to zkreslovat výkon. Hráči na hřišti by to vědět neměli, ale trenér určitě ano, aby podle toho mohl střídat a podobně.
EB: Nějaká informace na hřišti možná proběhne, ale trenéři to šířit nebudou a radši budou chtít, abychom se soustředili jen na sebe.

Předkolo vysněné Ligy mistrů si zahraje jen jeden z vás. Který ztrojice klubů má největší šanci se do hlavní fáze probojovat?
AV: Sparta má zkušenosti s poháry největší, ale já řeknu Baník, protože jsem baníkovec. Nic jiného ani přece říct nemůžu. (směje se)
B: Pevně věřím, že jako mistři se tam dostaneme my. Kroků, které bude muset český mistr udělat, je dost a rok od roku to bude těžší.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...