Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Odmítl střídat s otřesem mozku. Byl jsem šílený, přiznal Pereira

Sport

  9:53
SAO PAULO - Velkou dávku obětavosti, ale podle svých slov i šílenství, předvedl uruguayský fotbalista Álvaro Pereira ve čtvrtečním utkání mistrovství světa s Anglií. Poté, co dostal do hlavy tvrdý úder kolenem, ho týmový lékař přesvědčoval, aby se na hřiště nevracel, že vzhledem k otřesu mozku vážně ohrožuje své zdraví. Pereira však v zápalu boje trval na tom, že bude pokračovat ve hře a pomohl týmu k výhře 2:1 a udržení naděje na postup. Po zápase přiznal, že se musel zbláznit.

Uruguayec Álvaro Pereira leží na trávníku po úderu kolenem do hlavy. Za pár vteřin se však sebral, zahnal lékaře a zápas s Anglií dohrál. foto: Reuters

K situaci došlo v 62. minutě, když se Pereira vrhl skluzem pod nohy anglického záložníka Raheema Sterlinga. Ten při snaze se skluzu vyhnout trefil Pereiru kolenem do spánku. Osmadvacetiletý záložník zůstal bezvládně ležet a spoluhráči okamžitě volali lékaře, jelikož se zdálo, že je v bezvědomí.

ČTĚTE O ZÁPASE:

Jenže po krátkém ošetření Pereira nejprve odmítl nosítka a následně i střídání, ačkoli měl otřes mozku. Ani přemlouvání lékaře nepomohlo. Hráč trval na tom, že se vrátí na trávník Areny Corinthians v Sao Paulu, kde hraje za konkurenční FC Sao Paulo.

Doktorům se omluvil

"Byl to moment šílenství. Měl jsem závratě, ale v zápalu boje a horkou hlavou jsem nebyl schopen rozumně uvažovat. Byl jsem blázen," přiznal po zápase Pereira. "Doktorovi jsem se omluvil, protože vím, že jen dělal svou práci a zajímal se jen o mé zdraví," doplnil.

V tu chvíli ale Pereira přemýšlel jen nad tím, jak pomoci týmu na hřišti dotáhnout k výhře vedení 1:0. "Chtěl jsem nám pomoci k dobrému výsledku. A to se povedlo, což je nejdůležitější," řekl.

Uruguayec Álvaro Pereira leží na trávníku po úderu kolenem do hlavy. Za pár vteřin se však sebral, zahnal lékaře a zápas s Anglií dohrál.

Podle bývalého amerického reprezentanta Taylora Twellmana, který právě kvůli pěti otřesům mozku musel ukončit kariéru, však měla zasáhnout uruguayská lavička a Pereiru vystřídat.

Po zkušenosti daruje svůj mozek vědě

"Hráč s otřesem mozku si neuvědomuje, co se stalo. Proto je velmi nebezpečné spoléhat na to, co on sám chce. Nejnebezpečnější je totiž postkomační syndrom. Zahrávali si s jeho životem," dodal Twellman, který nyní bojuje za větší bezpečnost ve sportu a dokonce se rozhodl, že po smrti může být jeho mozek využit na vědecké účely.

Také uruguayský brankář Fernando Muslera přiznal, že se obával o Pereirův život. "Když jsem ho viděl na zemi a podíval jsem se mu na oči, dostal jsem strach. S Diegem (Godínem) jsme okamžitě volali lékaře," popisoval.

Nepřekvapilo ho však, že se Pereira na hřiště vrátil. "On prostě miluje reprezentační dres a pokud jen trochu může, tak chce hrát. On by nikdy dobrovolně ze hřiště neodešel," dodal Muslera.

Autoři: ,