Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Peru - Dánsko 0:1. Jihoameričané nedali penaltu, rozhodl Poulsen

Sport

  19:56aktualizováno  21:27
SARANSK - Fotbalisté Dánska vstoupili do mistrovství světa v Rusku šťastným vítězstvím 1:0 nad Peru, které v první půli nedalo penaltu a zahodilo i další šance. Jedinou branku zápasu skupiny C v Saransku vstřelil útočník Yussuf Poulsen a dal si tak dárek k pátečním 24. narozeninám.

Dán Yussuf Poulsen slaví gól v utkání proti Peru. foto: Reuters

„Pro mě to byl výjimečný zápas, hodně emotivní, protože v prvním poločase jsem zavinil penaltu, ale pak jsem to napravil gólem,“ řekl na tiskové konferenci Poulsen. „Mohl jsem být za toho špatného, ale nakonec jsem díky troše štěstí za hrdinu,“ přidal útočník Lipska.

Peruánci při návratu na světový šampionát po 36 letech nastoupili bez nejlepšího střelce v reprezentační historii Paola Guerrera. Útočník, který v květnu dostal trest na 14 měsíců za užití kokainu a na turnaj se dostal až na poslední chvíli po úspěšném odvolání k arbitráži, zůstal jen na lavičce.

První poločas patřil živelnějším Jihoameričanům, kteří hrozili především po pravé straně. Ve 13. minutě vystřelil nebezpečně po zemi ke vzdálenější tyči Carrillo, ale vychytal ho Schmeichel. Poté neuspěl po přihrávce za obranu ani Farfán, jehož střelu zblokoval vracející se Kjaer.

Z pravé strany také přišla v závěru úvodního dějství akce, po níž Peru dostalo možnost kopat penaltu. Cuevu ve vápně podtrhl Poulsen a rozhodčí po konzultaci s videem nařídil pokutový kop. K němu se postavil sám faulovaný Cueva, jenže trestuhodně přestřelil.

Po přestávce peruánské nadšení výrazně opadlo, Dánové srovnali hru a v 59. minutě se dostali do vedení. Eriksen při brejku tři na tři našel přesnou přihrávkou rozběhnutého Poulsena, který se prosadil přesnou ranou podél vybíhajícího brankáře. Obrana Peru kapitulovala teprve podruhé za posledních osm zápasů.

Zklamaní hráči Peru.
Dán Yussuf Poulsen střílí úvodní gól zápasu s Peru.

„Výsledek neodráží dění na hřišti, takže když budeme hrát dál jako dnes, tak výsledky přijdou,“ prohlásil trenér Peru Ricardo Gareca. „Pro vítězství jsme udělali úplně všechno, bohužel se to nepovedlo. Hráčům nemůžu nic vytknout, nemám si na co stěžovat. Ale fotbal je o efektivitě a Dánové byli velmi efektivní,“ dodal.

Vzápětí mohl vyrovnat Flores, ale když jeho tutovku zlikvidoval Schmeichel, uvolnil na hřišti místo Guerrerovi. Peru poté výrazně zvýšilo aktivitu a v 69. minutě měli srovnání na dosah Farfán s Carrillem. Jenže ani jeden na míč před odkrytou brankou nedosáhl.

V 79. minutě patou těsně vedle zakončil Guerrero a ještě větší příležitost po individuální akci Carrilla zahodil Farfán, který v ideální pozici ve vápně pouze trefil prostředek branky a připraveného Schmeichela. Vzápětí mohl zpečetit výhru Dánska Eriksen, ale vychytal ho Gallese.

„Peru si ze zápasu nakonec odneslo méně, než si zasloužilo, ale tak to někdy chodí. Dnes jsme měli štěstí my, příště ho může mít Peru,“ uvedl kouč Dánska Äge Hareige, kterému hrozí, že pro zbytek turnaje přijde o záložníka Williama Kvista. Ten totiž duel nedohrál kvůli podezření na zlomené žebro.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C: Peru - Dánsko 0:1 (0:0)

Branka: 59. Poulsen. Rozhodčí: Gassama (Gambie) - Birumushahu (Burundi), Etchialí (Alž.) - Zweier (video, Něm.). ŽK: Tapia - Delaney, Poulsen. Diváci: 40.502.  Sestavy: Peru: Gallese - Advíncula, Rodríguez, Ramos, Trauco - Carrillo, Tapia (87. Aquino), Cueva, Yotún, Flores (62. Guerrero) - Farfán (85. Ruidíaz). Trenér: Gareca.  Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen (81. M. Jörgensen) , Larsen - Kvist (36. Schöne), Eriksen, Delaney - Poulsen, N. Jörgensen, Sisto (67. Braithwaite). Trenér: Hareige.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!