130 let
Fotbalový trenér Josef Pešice.

Fotbalový trenér Josef Pešice. | foto: MAFRA - Petr Topič.

Rozhovor

Pešice: Reprezentace? I když jsem tu jen dočasně, je to můj vrchol

Sport
  •   21:26
PRAHA - Když fotbalový trenér Josef Pešice ve čtvrtek odpoledne oznámil svou první nominaci národního mužstva, bylo na něm poznat, jak si své role nesmírně cení. "I když jsem tady jen dočasně, je to pro mě svým způsobem vrchol trenérské kariéry," řekl Pešice.

Je nejstarším mužem, který kdy jako hlavní kouč samostatné české reprezentace k týmu nastoupil. "Opravdu? Kolik bylo panu Brücknerovi?" zeptal se Pešice.

Když v prosinci 2001 mužstvo převzal Brückner, bylo 62 let a 29 dní. Pešice, který v polovině září nahradil Michala Bílka, je 63 let a 7 měsíců. "To je tedy hezký," prohodil s úsměvem.

Jak jste své jmenování z asistenta vzal?
Jako povinnost. Když Michal rezignoval, přišel za mnou předseda Pelta a říká. Máš smlouvu do konce roku, musíš kvalifikaci dojet, musíš smlouvu plnit. Je to pro mě vrchol jako pro každého trenéra, i když to má ten podtext, že šance na postup je malá.

Pokud byste oba zápasy vyhrál a bez ohledu na baráž, měl byste podle vás šanci u národního týmu zůstat i pro další období?
To je ta nejkrásnější otázka, jak jsem mohl dostat. Čekal jsem na ni.

A vaše odpověď?
Mě opravdu zajímají jen dva zápasy na Maltě a v Bulharsku. A vůbec nepřemýšlím o tom, co bude dál. Až dvakrát vyhrajeme, tak s tou otázkou přijďte a můžeme se pobavit víc. Třeba to vydá na celý článek.

První body jste si připsal, protože se neomluvil nikdo z opor. Ani Tomáš Rosický, který se při posledním reprezentačním utkání zranil a pak Arsenalu chyběl tři týdny. Navíc po zářijových porážkách s Arménií a v Itálii svou roli v reprezentaci nepřímo zpochybnil.
Mluvil jsem s ním a byl jsem mile překvapen. Zachoval se obrovsky. Řekl mi, že pokud bude zdráv, tak určitě přijede. Že prostě hodlá pokračovat.

I v příští kvalifikaci?
To jsme neřešili. Pro mě bylo důležité tohle dvojutkání a Tomáš řekl, že přijede.

Dáte šanci i mladším?
Koho máte na mysli?

Například nováčka Čelůstku.
Musím počkat, až se všichni sejdeme. Nejvíc nás tíží situace v útoku. Kozák má karty a na Maltě hrát nemůže. Vydra ještě není úplně fit. Mnohem víc prostoru tak nejspíš dostane Václav Kadlec. V bundeslize dokazuje, že by v budoucnu mohl být platným útočníkem.

Na účast v baráž máte minimální šanci. Jak lze v takové situace mužstvo motivovat?
Musím hráčům připomenout, že ta šance žije. Pro nás je důležité, abychom zvládli první zápas na Maltě. Pak si můžeme říct, že žijeme dál.

Autor: