Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pět střídání i v české lize. LFA schválil nové pravidlo, které začne platit příští týden

Sport

  18:13
Praha - Ligový výbor Ligové fotbalové asociace schválil zavedení pěti místo dosavadních tří střídání v zápasech první a druhé ligy, které řídí. Úpravu pravidla v Česku musí ještě ve čtvrtek formálně schválit výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. Dočasná novinka bude platit od příštího týdne.

V české lize bude rovněž fungovat pravidlo s pěti střídáními foto: Reuters

Sobotní dohrávka 23. ligového kola mezi Teplicemi a Libercem, která otevře obnovenou sezonu profesionálních soutěží po koronavirové přestávce, se bude hrát ještě v běžném režimu maximálně tří střídání na každé straně. Restartovaný ročník první a druhé ligy se naplno rozběhne na začátku příštího týdne.

Světová federace FIFA spolu s mezinárodní pravidlovou komisí IFAB před necelými dvěma týdny umožnily zavést revoluční změnu vzhledem k nabitému kalendáři, který celky čeká po uvolnění koronavirových opatření a opětovném rozehrání soutěží. Týmy budou moci využít pět střídání a šesté v případném prodloužení. Novinku je zatím možno zavést v soutěžích, které skončí do 31. prosince.

Čtvrtý rozhodčí signalizuje střídání
Ředitel SFC Opava Jaroslav Rovňan komunikuje s rozhodčími

Aby změna pravidla příliš nezdržovala a nenatahovala zápasy, budou mít mužstva na pět střídání k dispozici stále pouze tři „okna“ a pauzu mezi oběma poločasy.

První a druhá liga v Česku se stejně jako drtivá většina soutěží po celém světě zastavily před polovinou března. Většina zemí plánuje dokončit stávající sezonu, což přinese zhuštěný zápasový program a možné zvýšené riziko zranění.

Ligový výbor také na základě rozhodnutí ligového grémia z minulého týdne schválil změnu rozpisu soutěží, která obsahuje upravená pravidla pro určení pořadí v případě mimořádných okolností. Mistr například nemůže být vyhlášen, pokud nebude kompletně dohrána celá nadstavbová skupina o titul. V případě nedohrání soutěže se pro výběr klubů do evropských pohárů určí pořadí na 1. až 6. místě, další konečné pořadí se vyhlašovat nebude.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...