Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Petr Čech brojí proti VAR: Jak má mít brankář šanci, když se nemůže pohnout? A navrhuje řešení

Sport

  5:00
Londýn - Příchod videa do fotbalu měl přinést konec zmatků a chyb. Místo toho stihl ale naštvat snad každého fotbalistu i trenéra všude tam, kde se využívá. Opravdu se musí nyní pískat každá maličkost?

Ten, na kterého se čekalo. Brankář Petr Čech. foto: Reuters

Začalo to penaltami za jakoukoliv hru rukou, pokračuje to opakovanými pokutovými kopy. A fotbalisté toho začínají mít dost. V Premier League tak momentálně bojují za to, aby se některá pravidla upravila a videorozhodčí do hry zasahoval méně častěji.

Snad každý fotbalový fanoušek pamatuje na nedávnou kauzu pískaných her rukou, teď si sudí vzali na paškál brankáře. Podle pravidel totiž musí stát na brankové čáře do té doby, než se útočník dotkne míče. A pokud se pohne těsně před tím, kope se penalta znovu.

Petr Čech se připravuje s brankářem Mendym
Finále Evropské ligy Chelsea - Arsenal (Petr Čech smutní)

Přesně na to nedávno doplatil Lukasz Fabianski. Brankář West Hamu byl proti kopu Mateusze Kliche úspěšný. Jenže pak se do toho vložil VAR. Fabianski se prý na brankové čáře pohnul dříve, než byl zasažen míč. Výsledek? Pokutový kop se kopal znovu, tentokrát ale brankář West Hamu úspěšný nebyl.

To nadzvedlo ze židle spousty lidí, od fanoušků až po samotné hráče i funkcionáře. Na stranu brankářů se přidal mimo jiné i bývalý český reprezentační gólman Petr Čech. Bývalý strážce svatyně Chelsea či Arsenalu nechápe, proč brankáři nemají při pokutových kopech stejné podmínky jako útočníci.

How is any goalkeeper supposed to cover an area of 7m32cm by 2m44cm without any foot movement while the players shoot from 12 yards with average speed of 70 mph which takes the ball 0.35 seconds to cross the goal line is beyond my understanding... It is easy to criticise without giving any solution so here it is : CAN THE REFEREE JUST MAKE A SECOND LINE 4 FEET FROM THE GOAL LINE USING THE SPRAY AND THE PENALTY HAS TO BE SAVED IN BETWEEN? ‍♂️

11. prosince 2020 v 22:34, příspěvek archivován: 12. prosince 2020 v 21:19

„Jak má jakýkoliv brankář pokrýt plochu 7m 32cm x 2m 44 cm bez jakéhokoliv pohybu nohou, zatímco hráči střílí ze 12 yardů průměrnou rychlostí 70 mph, což míči trvá nějaké 0,35 sekundy, než překročí brankovou čáru? Je to mimo moje chápání,“ zlobil se na svém Instagramu.

Sám ale nechtěl pouze nadávat, nýbrž navrhl i jedno možné řešení. „Je lehké kritizovat, aniž byste poskytli jakékoliv řešení, takže tady jedno je: Nemůže rozhodčí sprejem udělat druhou čáru zhruba 4 stopy před brankovou čarou a penalta by se musela chytit v tomto prostoru?“ ptá se.

Po zlehčení pravidel ale nevolá sám, verdikt se nelíbil ani kouči West Hamu Davidovi Moyesovi, ač jeho tým nakonec vyhrál 2:1. „Možná by se našlo pár vlivných manažerů, kteří by mohli pomoci něco změnit,“ doufá.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!