Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tři roky a dost: Čech skončí ve vedení Chelsea. Nastal správný čas, řekl

Sport

  13:58
Bývalý fotbalový brankář Petr Čech na konci měsíce po třech letech opustí vedení londýnské Chelsea. „Nastal správný čas,“ řekl poté, co klub převzali američtí majitelé v čele s Toddem Boehlym.

Petr Čech během finále Anglického poháru mezi Chelsea, kde je sportovním ředitelem, a Liverpoolem 14. května 2020, šest dní před svými čtyřicetinami. foto: Profimedia.cz

Klub o konci jedné ze svých ikon informoval v krátkém prohlášení na svém webu a sociálních sítích.

„Petr je důležitou součástí rodiny Chelsea. Chápeme a respektujeme jeho rozhodnutí, za jeho práci a zápal pro náš klub se mu sluší poděkovat. A do budoucna popřát jen to nejlepší,“ uvedl Boehly.

Chelsea se nadále mění před očima.

Po turbulentním období, kdy měla v souvislosti s válkou na Ukrajině a sankcemi uvalenými na Romana Abramoviče, ruského oligarchu a dlouholetého majitele klubu, omezený provoz, z vedení kromě dalších mizí třeba i výkonná ředitelka Marina Granovská, jedna z nejvýraznějších postav.

Čech je dalším v řadě.

Po třech letech se k odchodu rozhodl sám.

„Byla to obrovská čest,“ zdůraznil. „Ovšem po příchodu nového majitele sám cítím, že nastal správný čas k úkroku stranou. Klub je ve skvělé pozici, aby se posouval a rostl na hřišti i mimo něj. Z toho mám radost,“ dodal bez dalších podrobností.

Těžko říct, kam povedou jeho další kroky.

„Aktuálně Petr jakékoli další mediální výstupy poskytovat nebude,“ uvedla jeho zastupující agentura Sport Invest. Patrně si nechává čas na rozmyšlenou.

V Chelsea byl oficiálně poradcem sportovního a technického úseku, byť sám připouštěl, že jeho pravomoci jsou silnější; na úrovni sportovního ředitele.

„Možností, jak ovlivnit chod klubu, mám dost,“ říkal, když do funkce na začátku července 2019 nastupoval. „Budu dohlížet na veškeré fotbalové dění.“

Do kanceláře skočil rovnou ze hřiště. Už když chytal v Arsenalu svou poslední sezonu, v zákulisí se šuškalo o tom, že se od léta vrátí do Chelsea, kde se stal legendou.

Jako hráč s ní vyhrál čtyři tituly i Ligu mistrů. Na nejcennější evropskou trofej si loni sáhl také jako funkcionář, což je unikát.

V Chelsea domlouval přestupy. Podílel se na povedeném příchodu německého trenéra Thomase Tuchela i na odchodu svého kamaráda a dávného spoluhráče Franka Lamparda.

Se svou pověstí se nebál ani vyrazit do davu protestujících fanoušků, kterým se loni na jaře nelíbilo, že se klub přihlásil do zamýšleného projektu fotbalové Superligy.

Petr Čech, člen vedení fotbalové Chelsea, se pokouší uklidnit fanoušky, kteří před stadionem protestovali proti Superlize.

A když bylo nejhůř, znovu navlékl rukavice a v době covidové nouze se nechal zapsat na soupisku. V prosinci 2020, rok a půl po konci kariéry, si dokonce zachytal i za rezervní tým proti Tottenhamu.

„Ale nehledejte v tom senzaci. Dohnaly nás k tomu okolnosti,“ vysvětloval. „Ve složité situaci bylo potřeba doplnit brankářské stavy, tak jsem jednoduše vypomohl.“

V poslední době už se zase naplno věnoval své hlavní pracovní náplni. Jinak to ani nešlo. Zvlášť po únorových událostech na Ukrajině, kam Vladimir Putin vtrhl se svou armádou, byla Chelsea kvůli ruskému oligarchovi Romanu Abramovičovi ve svém čele pod drobnohledem.

„Máme spoustu otázek, ale málo odpovědí,“ krčil Čech rameny poté, co zasáhla britská vláda.

Abramoviče, který se snažil klub urychleně prodat, umístila kvůli jeho vztahům s prezidentem Putinem na sankční seznam a zmrazila veškerý jeho majetek na ostrovech včetně Chelsea, která mohla fungovat dál jen s řadou zcela bezprecedentních omezení.

Klub neměl možnost prodávat ani nakupovat hráče. Nesměl obnovovat smlouvy ani prodávat vstupenky na své zápasy, takže na stadion mohli dorazit vždy jen držitelé permanentek. Zastropované byly i výdaje na cesty k venkovním utkáním.

„Chceme fungovat tak, abychom mohli ročník dohrát,“ pokračoval Čech. „Jsme součástí anglické Premier League, jedné z nejlepších soutěží na světě. Myslím, že je v zájmu nás všech, abychom sezonu dokončili.“

Což se navzdory řadě komplikací povedlo.

Chelsea sice v závěru ročníku na hřišti polevila, třetí místo v tabulce před konkurencí však udržela a splnila klíčový cíl: také na podzim se představí v základní skupině Champions League, a to je dobrý základ do startu nové éry.

Ta v Londýně začala s odchodem Abramoviče a pokračovat bude také bez Čecha.