Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Čechův trpký návrat. Od Chelsea dostal dva góly, jeho Arsenal prohrál

Petr Čech

  15:44
LONDÝN - Brankáři Petru Čechovi první návrat na stadion Chelsea v roli soupeře nevyšel. S Arsenalem podlehl v 6. kole anglické fotbalové ligy po brankách Zoumy a Hazarda obhájci titulu 0:2. Hosté dohrávali v devíti. O velké překvapení se postaral West Ham, který tentokrát vyhrál na stadionu Manchesteru City a připravil mu první porážku v sezoně.

Petr Čech z Arsenalu zasahuje v utkání proti Chelsea foto: Reuters

Anglická fotbalová liga - 6. kolo

Chelsea - Arsenal 2:0 (53. Zouma, 90.+1 Hazard)

Aston Villa - West Bromwich 0:1 (39. Berahino)

Bournemouth - Sunderland 2:0 (4. Wilson, 9. Ritchie)

Newcastle - Watford 1:2 (62. Janmaat - 10. a 28. Ighalo)

Stoke - Leicester 2:2 (13. Krkic, 20. Walters - 51. Mahrez z pen., 69. Vardy)

Swansea - Everton 0:0

Manchester City - West Ham United 1:2 (42. de Bruyne - 6. Moses, 31. Sakho)

Chelsea do londýnského derby překvapivě nastoupila bez kapitána Johna Terryho, který zůstal jen na lavičce.

V prvním poločase se hrálo především opatrně, příliš šancí diváci neviděli. Více práce měl sice Čech, ale žádný těžký zákrok předvést nemusel.

Drama na konci poločasu

To neplatilo pro rozhodčího, který měl práce dost. Nejprve se Chelsea marně dožadovala penalty po zákroku Gabriela na Costu. Stejná dvojice byla v hlavní roli i na konci poločasu. Nejprve oba viděli za potyčku ve vápně Arsenalu žlutou kartu, Gabriel pak ještě stojícího Costu nakopl a dostal i červenou kartu.

„Nechtěl bych dnes být rozhodčím Mikem Deanem. Costa měl být dvakrát vyloučený, úmyslně uhodil Koscielnyho do obličeje. Každý zápas se ocitne v potyčce, ale prochází mu to díky slabosti rozhodčího. Gabriel samozřejmě neměl reagovat, ale je ostuda, že nám rozhodčí vyloučil dva hráče a Costa zůstal na hřišti,“ zlobil se kouč Arsenalu Arséne Wenger.

Naopak jeho protějšek José Mourinho označil Costu za nejlepšího hráče zápasu a vybídl svého trenérského rivala, aby se naučil lépe snášet porážky.

„Hrál jsem s Arsenalem možná dvanáctkrát, možná osmnáctkrát a Arséne si na rozhodčí nestěžoval jen jednou,“ řekl portugalský kouč s odkazem na srpnové vítězství „Kanonýrů“ v anglickém Superpoháru. „Prohráli jsme tehdy důležitý zápas, přišli jsme o pohár, ale nebrečeli jsme a na nic jsme si nestěžovali,“ uvedl Mourinho.

Petr Čech z Arsenalu zasahuje v utkání proti Chelsea
Potyčka mezi fotbalisty Chelsea a Arsenalu.

Chelsea přesilovku využila po osmi minutách druhého poločasu, kdy Fábregas z přímého kopu našel na zadní tyči Kurta Zoumu a ten hlavou překonal Čecha. Právě Zouma v základní sestavě překvapivě nahradil Terryho.

Hostům zápas ještě více zhořkl. Po ostrém skluzu na Fábregase viděl druhou žlutou kartu Santi Cazorla. Arsenal 79. červenou kartou v Premier League vyrovnal nelichotivý rekord Evertonu.

Definitivní tečku za zápasem udělal gól Edena Hazarda v nastaveném čase. Chelsea vyhrála v sezoně teprve podruhé, Arsenal podruhé prohrál a na ligové vítězství nad „Blues“ čeká už téměř čtyři roky.

Manchester City překvapivě prohrál

Na druhé místo se po výhře na půdě Manchesteru City posunul West Ham. Londýnský tým překvapil dosud neporažené City v prvním poločase, kdy se prosadili Moses a Sakho. Domácí sice měli řadu šancí, ale gól dokázali vstřelit jediný. Poprvé se v novém týmu trefil Kevin de Bruyne, kterého City koupili za 55 milionů liber z Wolfsburgu.

Celý druhý poločas měli City drtivý tlak. Hned několik šancí měli aktivní Agüero a Yaya Touré, jenže skvěle chytal brankář Adrián a do mnoha střel také padli obětaví obránci, kteří zablokovali 17 z 27 střel domácích. Do sítě už ale West Ham další míč nepustil a vítězství udržel.

Bez porážky zůstává Leicester, který dokázal už druhý týden po sobě bodovat, i když prohrával 0:2. Před týdnem proti Aston Ville utkání otočil, na stadionu Stoke stačil alespoň vyrovnat na 2:2.

Stoke ještě nevyhrálo, stejně jako Newcastle, který překvapivě podlehl doma Watfordu 1:2. Bez výhry je i Sunderland, který také nestačil na nováčka a prohrál v Bournemouthu 0:2.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!