Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Petr Čech vyhrál pošesté Zlatý míč

Sport

  21:30aktualizováno  22:55
PRAHA - Brankář Petr Čech opět ovládl anketu Zlatý míč ČR. Gólman Chelsea vyhrál již pošesté v patnáctileté historii hlasování a je společně s dalším šestinásobným vítězem Pavlem Nedvědem jejím nejúspěšnějším laureátem.

Petr Čech vyhrál pošesté anketu Zlatý míč. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Vyhlášení se letos stalo součástí premiérového Letního večera českého fotbalu, který udělal slavnostní tečku za ročníkem nejvyšší domácí soutěže Gambrinus ligy. Nejvíce ocenění získala mistrovská Plzeň, hned tři ankety vyhrál kapitán Západočechů Pavel Horváth.

Slavnostní večer se uskutečnil v pražském hotelu Praha, odkud v úterý odcestuje národní tým do Japonska na turnaj Kirin Cup.

V anketě Klubu sportovních novinářů o Zlatý míč se tradičně boduje

Vítězové anket Gambrinus ligy:

Nejlepší brankář (Právo): Radek Sňozík (Bohemians 1905)
Nejlepší obránce (Blesk): David Limberský (Plzeň)
Nejlepší záložník (MfDnes): Pavel Horváth (Plzeň)
Nejlepší střelec (KSN): David Lafata (Jablonec) - 19 gólů
Sympaťák ligy (Sport.cz): Martin Vaniak (Slavia)
Nejlepší trenér (Lidové noviny): Pavel Vrba (Plzeň)
Král ligových trávníků (deník Sport): Pavel Horváth (Plzeň)
Fair play (ČTK): Martin Vaniak (Slavia)
Nejlepší cizinec (idnes.cz): Léonard Kweuke (Sparta)
Nejhezčí gól (Radio Impuls): Ondřej Vaněk (Jablonec) - 24. kolo do sítě Č. Budějovic.
Bavič tribun (Aha!): Pavel Horváth (Plzeň)
Objev sezony (Česká televize): Léonard Kweuke (Sparta)
Nejlepší fanoušci (ČR1 Radiožurnál): 1. FC Slovácko
Nejlepší rozhodčí - Křišťálová píšťalka (Gól): Pavel Královec
Nejlepší asistent - Křišťálový praporek (Gól): Miroslav Zlámal.

dvakrát - vždy za podzimní a jarní část sezony - a Čech zvítězil v obou polovinách hlasování. Celkově získal téměř dvojnásobek bodů co druhý Horváth, který se probojoval na stříbrný stupeň díky jarním výkonům a na třetí místo odsunul reprezentačního kapitána Tomáše Rosického.

"Beru to jako ocenění sezony, která byla z mého pohledu excelentní. Jen mě mrzí, že jsme s Chelsea nezískali nějakou trofej. Pak by vyznění té sezony bylo ještě lepší," řekl Čech.

Zatímco na podzim dostalo alespoň jeden hlas 47 fotbalistů, na jaře bodovalo 48 hráčů. V jarní části se na anketních lístcích na prvním místě objevilo deset fotbalistů, nejčastěji Petr Čech (44), Horváth získal jen šest vítězných nominací. Naopak na reprezentačního gólmana zcela zapomněli tři hlasující novináři, na Horvátha si nevzpomnělo sedm z nich.

Z jedenáctky nejlepších hráčů podzimu vypadl na jaře Tomáš Pekhart, který přepustil 11. místo nejlepšímu ligovému kanonýrovi Davidu Lafatovi, svému soupeři v boji o krále střelců. Na podzim vůbec nebodoval Libor Kozák, ale na jaře byl jedenáctý a celkově se probil až na 16. místo.

V celkovém pořadí se objevilo šest brankářů, osmnáct obránců, dvacet záložníků a osmnáct útočníků. V domácí lize z toho působilo 25 fotbalistů, alespoň část sezony v zahraničí strávilo 35 hráčů. Ze zahraničních soutěží má největší zastoupení německá bundesliga (osm hráčů), mezi kluby pak vévodila Plzeň s osmi fotbalisty, následovala Sparta (5) a Liberec (3).

Letní fotbalový večer se uskutečnil poprvé v historii, aby ukončil oficiálně domácí fotbalovou sezonu. Poprvé během jediného večera bylo spojeno vyhlášení řady tradičních anket (jedenáctka sezony, Křišťálová píšťalka, nejlepší cizinec, nejlepší střelec) s novými anketami, kterými redakce českých médií ocenily jednotlivce působící v české nejvyšší soutěži.

Nejlepší brankář sezony 2010/11 Radek Sňozík.

Premiérově tak byli podobně jako v zahraničních ligách oceněni nejlepší hráči na jednotlivých postech, sympaťák ligy, nejlepší ligový trenér, nejlepší fanoušci, udělena byla cena fair play.

Ankety ovládla mistrovská Plzeň. Kapitán Horváth se stal králem ligových trávníků, nejlepším záložníkem i bavičem tribun. Navíc byl vybrán do ideální jedenáctky spolu s dalšími šesti spoluhráči včetně Davida Limberského, který byl zvolen nejlepším obráncem. Trenérem roku se stal jejich kouč Pavel Vrba.

"Cena pro krále ligových trávníků je hlavně cenou pro mé spoluhráče, protože bez nich bych tady nestál. V Plzni máme skvělý tým, o to jsem to měl lehčí," uvedl Horváth. "A doufám, že cenu pro baviče roku jsem nedostal proto, že jsem na trávníku k smíchu. Ale je pravda, že se lidi baví, jenom když se na mě podívají," dodal.

Výrazněji se v anketách prosadili i slávistický gólman Martin Vaniak a sparťanský útočník Léonard Kweuke, kteří získali po dvou oceněních.

V úterním vydání LN čtěte rozhovor s trenérem sezony Pavlem Vrbou, kterého zvolily Lidové noviny

Autoři: ,