Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Petrželovi nepomohlo ani zastání soupeře, disciplinárka jej potrestá

Sport

  16:19
PRAHA - Disciplinární komise ČMFS zamítla žádost sparťanských fotbalistů Václava Kadlece a Tomáše Pekharta o prominutí zbytku dvouzápasového trestu za neoprávněný start během přípravy. Komise zároveň pozastavila činnost záložníkovi Plzně Milanu Petrželovi za to, že v sobotním utkání první ligy šlápl na Jiřího Poděbradského z Hradce Králové.

Petržela šlápnul na Poděbradského.

Výše jeho trestu bude projednána na příštím zasedání a dá se očekávat zákaz startu ve dvou zápasech. To by Petrželu vyřadilo z důležitého duelu se Spartou. Disciplinární komise minulý týden Kadlecovi s Pekhartem zastavila činnost na dvě utkání za to, že nastoupili v přátelském zápase proti Petrohradu v dresech s cizími jmény, přestože byli ze zdravotních důvodů omluveni z reprezentace.

DÁLE K TÉMATŮM

Sparta, která zároveň dostala pokutu a trest pro trenéra Jozefa Chovance, se chtěla proti sankci pro hráče odvolat, ale odvolací a revizní komise se odmítla sejít v mimořádném termínu. Chtěla tím zabránit tomu, aby takový postup nepředstavoval precedens, odvolání Sparty projedná na řádném zasedání 16. března.

Sparta tak bez obou hráčů nastoupila v pondělí v Ostravě. Kvůli nemožnosti se odvolat před nedělním duelem s Příbramí nyní požádala o prominutí zbytku trestu pro hráče. To však disciplinární komise zamítla. "Komise rozhodla tak, jak rozhoduje v obdobných případech po celou dobu jejího trvání. Konkrétně jde o to, že trest udělený na spodní hranici možné sazby komise nezmírňuje. Neudělala to ani v jediném případě, kdy dostala žádosti o prominutí zbytku trestu uděleného na spodní hranici," vysvětlil mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Zleva: Pamič, Kadlec, Pekhart.

Doplnil, že jen jednou komise převedla dvě utkání z nepodmíněných na podmíněné. "Šlo o teplického hráče Milana Matulu, který však dostal trest zastavení činnosti na osm utkání nepodmíněně, spodní hranice byla v jeho případě šest utkání," dodal. Komise rovněž shledala, že v případě Petrželova šlápnutí na protihráče došlo k disciplinárnímu provinění. Proto zastavila hráči činnost s účinností od 3. března a pozvala jej na nejbližší zasedání.

"Komise se shodla na tom, že k disciplinárnímu provinění došlo. Hráč má možnost se na příštím zasedání, kdy se bude projednávat výše trestu, vyjádřit. Obdobně jsme dříve postupovali i v dalších případech hrubého nesportovního chování, například vloni na podzim v kauze Tomáše Řepky," uvedl předseda komise Jiří Golda.

Sám Petržela po zápase prohlašoval, že z jeho strany šlo o neúmyslné šlápnutí, kdy již nemohl zastavit pohyb. Zastal se ho i soupeř a hradecký klub vydal spolu s Plzní prohlášení, aby disciplinární komise nezahajovala s Petrželou jednání, jelikož to byl neúmyslný zákrok. "Viděl jsem to v reálu. Ani náhodou to nechceme nějak dále řešit, rozhodně v zákroku nehledáme úmysl. Myslím, že to byl běžný souboj," uvedl hradecký generální ředitel Richard Jukl.

Autor: