130 let

Nový trenér fotbalistů Viktorie Plzeň Roman Pivarník vystoupil 26. května na tiskové konferenci v Plzni. | foto: ČTK

Rozhovor

Pivarník: Budu na hráče tvrdý. Horváth? Z jeho pohledu na fotbal mám dobrý pocit

Sport
  •   18:00
PRAHA - S Plzní už byl pár dní domluvený, ale na nové prostředí si trenér Roman Pivarník ještě pořád zvyká. Během úvodní tiskové konference dvakrát spletl jméno nového působiště a řekl „Viktorka Žižkov“. „Omlouvám se. To bude tím, že jsem byl předtím dlouho v Praze,“ usmíval se.

V následujících chvílích už kladl na slovo „Plzeň“ důraz, dával si pozor, aby si nepřeřekl potřetí. Drobné faux pas mu určitě fanoušci rádi odpustí, pokud se mu podaří naplnit představy, se kterými na západ Čech přichází.

„Kdo mě zná, ví, že mám vždycky nejvyšší cíle,“ prohlásil na úvod. „Ve fotbale pracuju, abych se posouval dál. A to učím i hráče v každém klubu.“

Přebíráte mistra ligy, nejúspěšnější český klub posledních let. Jak se těšíte?
Jsem hodně poctěn, že jsem tu šanci dostal a že tu můžu v dalším ročníku působit. Uděláme všichni všechno pro to, abychom byli úspěšní. Jsem rád, že jsem takovou nabídku dostal, beru ji je odměnu za práci, kterou jsem odvedl.

Nový trenér fotbalistů Viktorie Plzeň Roman Pivarník.

Co vám naskočí, když se řekne fotbalová Plzeň?

Že je to hodně náročný klub s obrovskými ambicemi. Trenéry nikdy nevybírá náhodně a není jednoduché se sem dostat. Dlouho jsem pracoval, aby něco takového přišlo. Když se to povedlo, budu se snažit být úspěšný a nezklamat. Pokračovat v nastavené cestě.

Co pro vás bude největší výzvou?
Je toho hodně. Plzeň sleduju dlouhé roky, vím, jak to tu vypadalo před lety. Dneska jsme viděl celý stadion, vidím, jak se klub posouvá a jak jsou tu všichni odhodlaní. Pro klub dýchají, vytvořil se tu silný tým. Plzeň má styl založený na kombinaci, konstruktivitě. Chce dominovat, má šest sedm reprezentantů. To je výzva: těším se na to, že s tímhle kádrem budu moci pracovat. Bude důležité, aby se nastavila určitá pravidla, chci, abychom se vzájemně obohatili a byli úspěšní. Hráči mají obrovskou kvalitu, ale jen z minulosti se žít nedá.

Jak dlouho jste se rozhodoval, jestli nabídku vezmete?
Když vás osloví takový klub... Rozhodnutý jsem byl skoro hned. Samozřejmě, že když o něčem jednám, nechám si noc na rozhodnutí, abych nebyl pod takovým tlakem. To by bylo stejné, i kdybych šel kupovat auto. Ale hned druhý den jsme si plácli. Pak začaly všechny procedury, které ještě zabraly nějaký čas. Nebylo jednoduché z Bohemky jen tak odejít.

Chystáte se v Plzni něco výrazně měnit? Nastavit novou filozofii, herní styl?
Viktorka má silný tým, hráči dozráli, mají zkušenosti. Budu chtít některé věci zachovat, hráči už mají něco zafixované, to je dobře. Ale určitě mám v hlavě i to, co bych chtěl změnit: větší náročnost, být aktivnější. Budu chtít, abychom kondičně, takticky a vůbec po všech stránkách byli na vysoké úrovni.

V Bohemians jste sázel na rychlý přechod do útoku. Dá se podobný styl očekávat od Plzně?
Trochu bude záležet na soutěži. V lize se hraje víc do plných, v Evropě je to jiné. Ale máte pravdu, že základní filozofie bude stejná: po zisku balonu rychle do útoku, je jedno s jakým soupeřem. Nesmíme prováhat okamžik, tu jednu dvě sekundy pro rychlý útok. Na tom budeme určitě pracovat.

A na čem ještě?
(do hovoru vstoupí Adolf Šádek, generální manažer klubu) Asi by to trenér rád řekl nejdřív hráčům. Nerad bych kluky stresoval tím, co je čeká. Zvlášť ty, kteří jsou na Euru. Aby se vůbec vrátili. (smích)

Nový trenér fotbalistů Viktorie Plzeň Roman Pivarník (uprostřed) vystoupil 26....
Nový trenér fotbalistů Viktorie Plzeň Roman Pivarník (uprostřed) vystoupil 26....

Nový kouč Plzně Roman Pivarník v vedením klubu na tiskovce.

Dobře - jak tedy pracovat s týmem, aby se neopakoval konec sezony, který se výsledkově nepovedl?

Nikdy jsem neměl rád, když novináři napsali, že je rozhodnuto dvě tři kola před koncem. Pořád jde přece hráčům o prémie, o body. Dokud se hraje, trénuje, musí to být vždycky naplno, za všech okolností. To budu vyžadovat. Jakmile hráči přijdou na stadion, musí tomu dát všechno. Mimo hřiště mohou samozřejmě odpočívat a relaxovat, ale jak jsou na trávníku, musí makat nadoraz. Aby se mohli sami sobě podívat do očí a říct, že udělali všechno.

Do realizačního týmu si berete asistenty Tomáše Truchu a Martina Vaniaka, zůstává ale také Pavel Horváth. Je pro vás důležité mít po ruce někoho, kdo plzeňské prostředí tak dobře zná?
Diskutovali jsme o realizačním týmu hodně. S Pavlem jsem chtěl mluvit, protože ho dobře znám jako hráče, ale potřeboval jsem zjistit, jak vidí fotbal coby trenér. Měl jsem z toho dobrý pocit. Myslím, že jsme našli rovnováhu: chci využít pro dobro věci jak dobře známé asistenty, tak i ty, kteří tu už byli.

Nepřivedete si z Bohemians i někoho z hráčů?
Je třeba říct, že Plzeň je trochu dál. V Bohemce se tým tvořil minulý rok, jsou tam zajímaví hráči, ale nemyslím, že by někdo z nich momentálně byl schopen pomoci Viktorce. Tady je dostatek kvalitních hráčů. Jsem rád, že tým je sehraný, velké změny určitě neplánuju.

Jako hlavní trenér zažijete angažmá v tak velkém klubu poprvé, ale jako hráč a asistent jste prošel třeba Rapidem Vídeň. Pomohou tyhle zkušenosti, abyste zvládl tlak?
Určitě pomohou. Jako hráč jsem tam strávil období, kdy jsme dokonce hráli finále Poháru vítězů pohárů, pak i skupinovou fázi Ligy mistrů. A jako asistent trenéra jsem viděl, jaké to je, když máte v kádru osm devět reprezentantů a najednou vám zmizí a odcestují na sraz. Také v Plzni se hrají evropské poháry, zkušenosti můžu využít. Moc se na to těším.

Autoři: