Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plašil běhal s cementem v botách, kvalita chyběla všude. Svět kritizuje Čechy

Sport

  11:00
PRAHA - Sice vyhráli svou kvalifikační skupiny se silnými týmy, před Eurem však zahraniční média příliš českým fotbalistům nevěřila. A ukázalo se, že správně. Nejvíc to za všechny schytal Jaroslav Plašil, o němž komentátor ESPN prohlásil, že měl cement v kopačkách.

Milan Škoda byl střelcem jednoho z dvou českých gólů. Na Euro to k postupu nestačilo. foto: MAFRA

Obhajoba výkonů na Euru devalvuje předchozí úspěšnou kvalifikaci

„S Tureckem to vypadalo v prvních dvou zápasech příšerně, ale trenér Fatih Terim na to šel chytře. Poslal čerstvé síly na levou stranu, která byla z českého pohledu nejslabší,“ uvedl komentátor americké televize.

„Jediný, kdo zaslouží za celý turnaj pochvalu, je Tomáš Rosický. Naopak u Jaroslava Plašila to vypadalo, jako by měl po většinu času cement v kopačkách,“ poukázal na českého záložníka, který po turnaji ukončil reprezentační kariéru.

„David Limberský zase neměl dost síly na výpady, David Lafata zase nedal za národní tým gól, s výjimkou přáteláku s Maltou, poslední dva roky,“ poukázal komentátor ESPN na dalšího muže, který dal po turnaji národnímu týmu vale.

Česko vs. Turecko (české zklamání).
Česko vs. Turecko (loučící se Plašil).

Dobře si pak nevedli Vrbovi svěřenci ani u britských deníků. Daily Mail dal na šestibodové stupnici Česku známku E, tedy druhou nejhorší možnou. Hůře si vedli už jen Rakousko, Rusko a Ukrajina.

„Konec na turnaji přišel zaslouženě. Při prohře 0:1 se Španělskem sice Češi neměli štěstí a houževnatě si počínali proti Chorvatům, když ale mohli ukázat pokrok proti špatným Turkům, zkazili to,“ stojí v hodnocení Daily Mailu.

Vrba: Postup na Euro byl úspěch, na turnaji jsme cíl ale nesplnili

„Chyběla jim kvalita v útoku, v obraně nebyli dost silní. Zaslouženě končí na první překážce,“ doplnil redaktor Daily Mailu.

Také Guardian zařadil českou reprezentaci až na samý chvost, na 22. příčku před Rusko a Ukrajinu.

„Fakt, že věčný náhradník v Arsenalu Tomáš Rosický byl jejich klíčovým hráčem, říká o tomto týmu hodně,“ vyzdvihuje list českého kapitána nad zbytek týmu.

Autor: