Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Platini nebude kandidovat na šéfa FIFA: Nemám čas bojovat s ostatními

Sport

  19:50aktualizováno  20:51
PAŘÍŽ - Předseda Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini definitivně vzdal snahu kandidovat na šéfa světového fotbalu. Původně hlavní favorit únorových voleb, který byl potrestán osmiletým zákazem činnosti ve fotbale za korupci, hodlá odvoláním trest zvrátit, jenže termín voleb je pro něj příliš brzy a kandidaturu na předsedu FIFA činí nemožnou. Řekl to agentuře AP a listu L’Équipe.

Michel Platini foto: Reuters

„Vzdávám se kandidatury. Načasování pro mě není dobré, už to nejde. Nemám čas ani prostředky jít za voliči, setkat se s nimi a také bojovat s ostatními kandidáty. Nedostal jsem vůbec šanci se do té hry zapojit,“ prohlásil šedesátiletý Platini, bývalý skvělý francouzský záložník a majitel tří Zlatých míčů.

Předseda FIFA se bude volit 26. února. Platiniho podporovala i Fotbalová asociace ČR, za Evropu se nyní bude o funkci ucházet generální sekretář UEFA Gianni Infantino

„Uvidíme, jak to dopadne, ale nemyslím si, že to bude mít snadné,“ řekl Platini k Infantinovým šancím.

Platini i dosavadní předseda FIFA Sepp Blatter dostali 21. prosince od etické komise FIFA osmiletý zákaz působení ve fotbale za pochybnou finanční transakci z roku 2011.

Platini dostal od Blattera dva miliony švýcarských franků, údajně za poradenskou činnost. Neexistuje o tom ale žádný doklad.

Oba se proti trestu odvolali k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne a také trvají na tom, že nic špatného neudělali a šlo jen o administrativní chybu.

Michel Platini (vlevo) a Sepp Blatter.
Šéf UEFA Michel Platini.

Etická komise však platbu považovala za konflikt zájmů a porušení etického kodexu v článcích o korupci a uplácení i přijímání darů a jiných výhod.

„Za poslední tři měsíce jsem strávil víc času v jednacích síních než na fotbalových hřištích, abych rozebíral systém hry nebo fotbalové novinky. Nespravedlnost se mi hnusí a snažím se s ní bojovat,“ zopakoval muž, jenž stál v čele UEFA od roku 2007.

Pro případnou kandidaturu cítil velkou podporu. „Měl jsem 150 národních svazů, které si myslely, že jsem správnou osobou na vyřešení problémů FIFA. To se nestane,“ uvedl Platini.

O funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace bude na konci února usilovat pět kandidátů. Schvalovacím procesem prošli s Infantinem také Alí bin Husajn, Jerome Champagne, Salmán bin Ibráhím Chalífa a Tokyo Sexwale.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...