130 let

Petr Švancara na Letné. | foto: ČTK

'Plavec' Švancara radši kritizoval sebe

Sport
  •   14:38
PRAHA - Nejdřív dostál pověsti fotbalového baviče, potom se změnil ve smutného hrdinu derby na Letné. Útočník Žižkova Petr Švancara gól Spartě nevstřelil, ale dokázal si několikrát říct o pozornost.

Směrem do šatny odcházel dřív, než by si sám přál. Sedm minut před koncem se pustil do diskuse s hlavním rozhodčím Královcem. "Čtyřikrát mě u branky Sparty drželi za krk. Ptal jsem se ho, co s tím mám dělat. Neřekl jsem mu jediné sprosté slovo," popíral Švancara, že by příliš podlehl emocím.

Jenže sudí měl jiný názor a sáhl pro žlutou kartu, po ní hned vytáhl i červenou. Protože Švancara už jedno karetní napomenutí na kontě měl, dohrávali hosté v deseti . "Rozhodčího nebudu kritizovat. Kdybych to udělal, tak mě asi zavřou. Na začátku sezony jsem se rozhodl, že budu radši kritizovat sebe,“ nerozváděl Švancara dál příčiny konfliktu. "Nikdy jsem nebyl vyloučený. Nevím, co bude následovat. Snad jen podmínka,“ snažil se předvídat další vývoj.

Předvedl kraul na suchu
Mnohem ochotněji potom hovořil o jiném kousku, který předvedl během druhé půle. Když se domácí brankář Kozáčik chystal po zpětné přihrávce k odkopu, vyrazil proti němu málo vídaným způsobem. Při běhu mával zběsile rukama. Vypadalo to, jako by plaval kraul na suchu. "Jsem tu od toho, abych bavil lidi. Hlavně jsem se snažil rozhodit gólmana. Několikrát se mi to v minulosti už povedlo," vysvětloval své pohnutky. Kozáčik se zaskočit nenechal a nezvyklou situaci s přehledem zvládl. Švancarovu nápaditost ale dokázal ocenit potleskem také kotel sparťanských fanoušků. To byla alespoň malá náplast na další žižkovskou porážku.

Autor: Martin Prachař