Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Plzeň - Karabach 2:1, vrací se Liga mistrů, postup po obratu trefil Kliment

Sport

  22:50aktualizováno  22:54
Fotbalové Česko má po třech letech klub v Lize mistrů. S ním se vracejí věhlasní soupeři, sláva, prestiž, uznání. Účast v milionářské soutěži vybojovala Viktoria Plzeň. V odvetě závěrečného předkola porazila Karabach 2:1, což ji po bezbrankové remíze v prvním duelu v Baku stačilo.

Stadion ve Štruncových sadech byl na nohou, fanoušci dlouhé minuty před závěrečným hvizdem tleskali, radovali se, náhradníci stáli nastartovaní před lavičkou. A když přísný portugalský sudí bitvu proti šampionovi z Ázerbájdžánu ukončil, propukly oslavy.

Viktoria počtvrté v historii bude hrát Ligu mistrů, soutěž elitních klubů Evropy.

Tři soupeře do skupiny se dozví ve čtvrtek večer, kdy se losuje.

Čeká ji šest krásných zápasů se zvučnými protivníky a pohádkové odměny. Jen za účast v základní fázi je takřka 400 milionů korun, k tomu další bonusy. Když Plzeň hrála Ligu mistrů na podzim 2018 naposledy, vydělala víc než tři čtvrtě miliardy korun.

Záludnou kvalifikaci proplula celkem suverénně, pět výher a jedna remíza, minulý týden v Baku proti Karabachu. Horký moment zažila jen v domácí odvětě, když inkasovala krátce před poločasem a prohrávala. Po přestávce však Kopic a Kliment skóre otočili.

Plzeň protivníka neválcovala, počkala si na jeho chyby a ty využila. Hosté obě branky domácím darovali.

Přitom zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že by se hosté během odvety dostali do výhodnější pozice. Nejdřív trpěli pod velkým tlakem, čelili pěti rohům a když se zmátořili, nebyli schopní se dostat dopředu. Až krátce před přestávkou pomohl rychlý brejk, který kapitán Pernica zastavil faulem třicet metrů od brány.

Centr z následné standardky domácí neodvrátili, Ozobič, chorvatský rodák s ázerbájdžánským pasem, si míč zpracoval na prsou, nenechal ho dopadnout na zem a krásně vypálil mimo dosah Staňka. Celá hostující lavička radostí vběhla do hřiště.

V souboji mezi českým a ázerbájdžánským šampionem padl první gól po 128 minutách. A překvapivě ho dal Karabach.

Po bezbrankové remíze minulý týden v Baku do odvety vtrhli Plzeňští způsobem, že chtěli hned rozhodnout. Po třiceti sekundách měli první roh, po minutě a půl nebezpečně pálil Kalvach, za minutu další roh a podobně to pokračovalo čtvrt hodiny.

Plzeň věděla, že když se dostane do vedení, sotva o náskok přijde. Její defenziva byla příkladná. I tak nedala soupeři vydechnout, útoky se valily, ale vyložená šance chyběla.

Když se hosté ze sevření vymanili, nebyli schopní kloudně zaútočit. Domácí hráči protivníky naháněli po celém hřišti, nenechali se obcházet, zachytávali průnikové přihrávky a znemožnili kombinaci. Často nutili hosty k nákopům, které pak v pohodě sbírali.

Jenže domácí zklamala obranná standardka, ve kterých jsou obvykle silní. Po inkasované brance až do konce poločasu vypadli z role, hosté měli další nebezpečné útoky.

Domácí znervózněli, Sýkora vztekle praštil míčem o zem, když mu sudí odpískal faul. Dostal žlutou kartu a do druhé půle už nenastoupil. Trenér Bílek poslal do hry druhého útočníka Klimenta.

Ale než s novým rozestavením srovnali, mohli inkasovat podruhé. Po chybě v rozehrávce si Kady navedl míč a z dvaceti metrů pořádně prověřil Staňka, hrdinu z úvodního duelu z Baku.

Chvíli se zdálo, že domácí znervózní. Štvalo je, že hostující hráči poléhali, zdržovali. Ale všechno změnila hrubka hostující gólmana. Při standardce vběhl do mlýnice na hranici velkého vápna, míč jen posunul ke Kopicovi, který z otočky parádně trefil odkrytou bránu.

Hosté se nepoučili, kolem svého vápna se chovali laxně, zahrávali si. Levý obránce Bajramov dvakrát za sebou přihrál soupeři, přitom mohl situaci řešit jednoduše. A byl z toho postupový gól Plzně. Přetažený centr vrátil Mosquera na malé vápno a střídající Kliment ho špičkou kopačky posunul mezi nohama gólmana.

V jedné z předchozích akcí si si přitom domácí útočník poranil sval a ihned po gólové oslavě musel ze hřiště. Chybělo čtvrt hodiny a nastavení. Plzeň si už postup pohlídala, zavřela obranu a soupeře do ničeho nepustila.

Zatímco trenér Bílek měl při poločasovém střídání šťastnou ruku, jeho protějšek si čerstvými muži nepomohl. Náhradník Owusu, který nahradil nebezpečného hroťáka Wadjiho, zkazil, na co sáhl. Když v jedné z posledních možností Karabachu pálil z úhlu hodně nepřesně, spoluhráči mu spílali, že nepřihrál do lepší pozice.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...